I går kunne Altaposten avsløre at Alta kristne grunnskole verken ønsker faste helsesøsterdager, eller har tatt imot Alta krise- og incestsenter når de vil komme å snakke om seksuelle overgrep. Spesialsykepleier Caroline Bjørnstad hos krisesenteret, sier at det er mange lærere rundt om på andre skoler som også er skeptiske før besøket.

– Det er veldig ulikt hvordan lærerne reagerer, men mange lurer jo på hvordan vi har tenkt å presentere budskapet, sier Bjørnstad.

«Dere lyver»

Selv om mange synes temaet er ekkelt og vanskelig, slipper likevel alle andre skoler enn AKG krisesenteret inn i sine 6. klasser. Men også i klasserommene møter Bjørnstad mange ulike reaksjoner. Blant elevene.

– Noen reagerer på at dere er veldig direkte. Tilpasser dere budskapet aldersgruppa?

– Ja, men samtidig er vi nødt å være direkte. Begynner vi å pakke det inn, blir det ullent og da skjønner de ingenting og begynner å spekulere. Det kan vi ikke risikere, sier Bjørnstad, som minner om at seksuelle overgrep er vanligere enn mange liker å tenke på.

–  Selv om mange synes det er ekkelt å høre om, er det utrolig viktig for andre igjen at det blir tatt opp. Vi har fått tilbakemeldinger fra politiet i Alta om at de har mottatt anmeldelser i etterkant av våre besøk, sier sykepleieren.

Kommer uanmeldt

Bjørnstad forteller at krisesenteret alltid ankommer skolene uanmeldt.

– Dette for at ikke elever skal holde seg hjemme den dagen, eller at foreldre skal holde barna hjemme. Når vi kommer har vi to timer med undervisning, og vi sitter i en ring. Etter undervisningen er vi igjen på skolen en time, slik at de som ønsker det kan komme å snakke med oss. Det er det ofte noen som kommer, og de snakker om alt fra seksuelle problemstillinger, alkoholproblemer i hjemmet eller annet som plager dem, eksempelvis negative opplevelser på nettet, sier Bjørnstad.