Videoen du ser i vinduet over tilhører Nordkapp næringshage, og har fått stor oppmerksomhet på sosiale medier den siste tiden.

Denne viser nemlig hvor stor Finnmark fylke faktisk er.

«Finnmark er nesten like stort som Telemark, Vestfold, Buskerud, Møre og Romsdal, Akershus, Oslo og Østfold – kombinert», fremgår det av videoen.

  • En leser har gjort oss obs på at illustrasjonen blir unøyaktig om man ikke tar hensyn til kartprojeksjonen (som innbærer at områder nærmere polene forstørres på flate kart, red. anm). Målt i areal blir det mer riktig å f.eks bytte ut Telemark med «Nesten hele Vest-Agder».

Og, ikke minst:

«Finnmark er like stort som Oslo x 107!»

Overraskende sammenligning

Prosjektleder Ina Helene Olsen i Nordkapp næringshage forteller at de valgte å lage videoen i informasjonsøyemed:

– Vi reiser mye rundt for å holde presentasjoner, møter og lignende med samarbeidspartnere og potensielle samarbeidspartnere. Det kan være bedrifter som ønsker å ta turen nordover for å starte med virksomhet eller prosjekter her. Og i den anledning liker vi å fortelle litt om fylket vårt, for det er ikke alle som har like god kjennskap til Finnmark. De fleste vet at Finnmark er stort, men ikke at det er SÅ stort, forteller hun, og fortsetter:

– For å illustrere størrelsen på fylket vårt, og hvor stor avstandene faktisk er, så fikk vi laget denne videoen. Vi har tidligere brukt en powerpoint-slide med et bilde hvor dette går fram, men så fant vi ut at vi skulle modernisere oss litt. I tillegg fant vi ut at vi ville få inn en sammenligning med Oslo. Alle blir veldig overrasket når det kommer opp at Oslo får plass 107 ganger i Finnmark!

Mye oppmerksomhet

Ifølge Olsen har videoen skapt godt med oppmerksomhet:

– Flere har tatt kontakt og spurt om de får bruke videoen i undervisningsøyemed og slikt. Det har vi sagt ja til, for vi ser at denne kan brukes i mange forskjellige sammenhenger.

– Og så har dere fått en del oppmerksomhet rundt dere selv?

– Hehe, ja, det har vi. Selv om det ikke var det som var meningen med videoen, sier hun til slutt.

Prosjektleder Ina Helene Olsen i Nordkapp næringshage. Foto: Privat