Avinor var raskt på pletten under brannen i Rafsbotnveien fredag ettermiddag, sammen med mannskapene fra Alta brannvesen. Av ukjente årsaker var det dårlig trykk under slukkingen og da kan assistansen fra flyplassen bli ekstra viktig, med 8000 liter på tanken.

– Når vi får en trippelvarsling av brannvesen, politi og ambulanse, som på fredag, går det også automatisk en melding til Avinor. De var også raskt på plass og blir et viktig supplement i slukningsarbeidet. Vi undersøker nå nærmere hvorfor trykket var lavt i et område der vanntilførselen skal være veldig bra, sier Knut Suhr.

Raskt overtent

Fredag utviklet brannen seg ekstremt raskt og huset var overtent i løpet av et øyeblikk. Det var god avstand mellom husene, slik at det ikke var fare for spredning. Politiet meldte først at ingen personer oppholdt seg i huset da meldingen kom, men etter hvert ble det klart at en person ble sendt til behandling.

– Årsaken til brannen har vi foreløpig ingen formening om, men allerede i dag vil etterforskningsteamet være på plass i Rafsbotn for å undersøke huset, sier Knut Suhr.

Debriefing etter brann

Fredag kveld hadde brannvesenet en rutinemessig debriefing for å gå gjennom operasjonen. 13 fra brannvesenet, tre fra politiet og to ambulanser var involvert. Loggen gjennomgås, alt for å være best tenkelig forberedt til neste brann.

– Mannskapene gjorde en kjempejobb, så skal vi se nærmere på det lokale vanntrykket som normalt skal være bedre enn vi opplevde fredag, sier Suhr til Altaposten. Han var selv til stede i Rafsbotn og kunne se et veltrimmet korps i arbeid. Varmeutviklingen var enorm på stedet.

– Huset var overtent på veldig kort tid, sier nabo Terje Pettersen, som sammen med broren rakk å varsle brannvesenet og berge en bil på gårsdplassen som sto tett inntil huset.

– Da vi flyttet bilen var det bare røyk, men plutselig tok det skikkelig fyr og varmeutviklingen var betydelig, sier Pettersen.

Svenske Jimmy Hagman kom også tidlig til brannstedet.

– Flammene sto ut av boligen, så det virket dramatisk for omgivelsene, sier Hagman, som kom fra fisketur da han oppdaget brannen. I nabolaget var alle først og fremst glad for at det ikke gikk liv tapt. Et eierskifte var på gang for boligen, som ligger nordøst for Bekkedalen i Rafsbotn.

Ny brannstasjon på gang

Til tross for at det er noen mil til Rafsbotn, var brannmannskapene raskt på stedet.

– Vi har rutinerte og gode mannskaper i Alta, så nå venter vi bare på nye og moderne lokaliteter som tilfredsstiller kravene, sier Suhr. I hovedutvalgsmøtet forleden var politikerne positive til ny brannstasjon, som etter planen skal lokaliseres i Gamle sentrum ved Finnmarkshallen/meieriet. Etter tilsyn i både 2012 og 2014 var det klart at noe måtte gjøres, så nå blir det etter alle målemerker avsatt minimum fem mål til formålet.

– Det er nok behov for litt mer areal. Håpet er at vi har ny stasjon på plass om 3-4 år, sier Suhr.