Veidekke har fått ja til å drive asfaltproduksjon i Raipas også kommende sommer.

– Vi har fått et muntlig tilsagn om dispensasjon fra Alta kommune. Dermed kan vi planlegge oppstarten av asfaltproduksjon, som i år er 18. mai, sier en lettet regiondirektør Kurt Eriksen.

Fjernet usikkerheten

Sakens kjerne har handlet om en stor dieseltank og fare for at denne eller røreren fra denne til asfaltfabrikken, skal sprikke og lekke diesel ned i grunnvannskilden anlegget står på. Kilden forsyner hele Alta med vann. Anlegget har ligget på samme sted siden 1987, men Mattilsynet har nektet å utvide dispensasjonen etter januar i år.

Det har vært knyttet en viss usikkerhet til drifta i og med at det har tatt mye tid for å få avklart om de får drive videre med dagens utstyr og lokalitet, eller om Veidekke har måttet gjøre grep på utstyrsfronten.

– Vi har kontrakter for rundt 100 millioner kroner, så det er klart det er viktig for oss å få drift der vi står nå. Vi har kontrakter for opp mot 80 prosent av det viu har budsjettert. De siste 20 prosentene vil erfaringsmessig komme inn i løpet av sommeren, forklarer Eriksen.

Fortsatt to alternativer

Eriksen bekrefter at Veidekke fortsatt jobber med å realisere drømmen om helt ny fabrikk.

– Vi jobber fortsatt med to alternativer. Både Raipas og Skillemo er aktuelle. Vi skal be om et møte med Alta kommunen med det første. Vi har behov for å diskutere en rekke detaljer før vi tar en avgjørelse for hvor vi skal drive i årene som kommer, påpeker han.

– Men dere skal fortsatt bygge ny, gassdrevet fabrikk?

– Det er planen ja. Men vi må ha i mente at det også er mulig å oppgradere det vi har til dagens standard. Altså miljøvennlig drift med gass, understreker han.