Mer enn hver tredje butikk solgte alkohol til mindreårige da ungdomsorganisasjonen Juvente gjennomførte sin årlige test.

Til sammen ble 902 butikker over hele landet sjekket i fjor høst. 331 av dem solgte alkohol til Juventes utsendte.

– Tallene overrasker ikke. Dette er omtrent samme resultat som året før, bare litt verre. Nå er det på tide at helse- og omsorgsminister Bent Høie tar grep, sier Maria Elizabet Aspen, leder i organisasjonen.

Ser unge ut

Ungdommene er mellom 13 og 16 år gamle. Det er alltid en kontrollansvarlig over 18 år til stede når testen gjennomføres.

– Du vil bli sjokkert over hvor unge noen av dem ser ut. Det er noe av poenget. Vi vil ikke sende inn folk rett før de fyller 18. Vi ønsker å avdekke salg som er riv ruskende galt, sier Aspen til NTB.

Det er åttende år på rad at organisasjonen har gjennomført testen. Ifølge Aspen så man en innskjerping av rutinene de første årene, men utviklingen har snudd i negativ retning.

Alvorlig lovbrudd

Butikker som bryter loven, bør miste bevillingen i tre uker ved første gangs overtredelse og tre måneder hvis det gjentar seg, mener ungdomsorganisasjonen.

– Vi mener at salg av alkohol til mindreårige er et så alvorlig lovbrudd at bevillingen bør inndras umiddelbart. Det finnes neppe andre arenaer i samfunnet hvor man sier seg fornøyd med at 37 prosent bryter loven, sier Aspen.

(Skrevet av Anne Marjatta Gøystdal, NTB)