Torsdag denne uka ble det klart at 420 kV-linja skal forlenges fra Balsfjord til Skaidi. Meldingen ble møtt med jubel, ikke minst hos Statnett.

– Det er veldig gledelig å nå ha fått endelig konsesjon til videreføring fra Balsfjord og inn til Finnmark, sier Elisabeth Vike Vardheim, konserndirektør bygg og anlegg i Statnett, i en pressemelding.

– Vi har forberedt arbeidet og forespørsler, og byggingen vil kunne være i gang ila første halvår 2016.

Etterkom noen reindriftsønsker

Konsesjon ble gitt av NVE i mai 2012, men ble påklaget og har vært til behandling hos Olje- og energidepartementet (OED). I august 2013 ga OED endelig konsesjon for første delstrekning fra Ofoten til Balsfjord, og her er Statnett godt i gang med byggingen.

Statnett konstaterer at OED opprettholder konsesjonen gitt av NVE, med noen endringer:

  • Stasjonsløsning ved Skaidi endres fra konvensjonelt luftisolert anlegg til kompakt gassisolert anlegg. Det medfører betydelig redusert arealbruk i et område som er viktig for reindrift.

  • Trasé igjennom Kåfjord-dalen i Troms endres. Trasé trekkes nærmere bebyggelsen, for å redusere berøring med reindrift.

  • Trasé igjennom Skibotndalen endres. Trasé trekkes sør øst for Lullefjellet naturreservat.

30 mil ny ledning

I pressemeldingen går det fram at man har startet arbeidet opp mot hver enkelt grunneier, som blir berørt av linja.

– Man tilstreber å få utført forberedende arbeider så snart det lar seg gjøre. Her inngår skogrydding, etablering av vinterveger og anleggsplasser, med mer, heter det i pressemeldingen.

Til sammen 300 kilometer ny 420 kV-ledning skal bygges, og arbeidet deles i tre parseller; Balsfjord – Nordreisa(Vinnelys), Nordreisa(Vinnelys) – Alta(Skillemoen) og Alta(Skillemoen) – Skaidi.

Forespørsler på ledningsbygging vil gå ut til prekvalifiserte entreprenører i løpet av høsten 2015.