Politiet kan måtte låse ned våpnene igjen enkelte steder i landet. Justisdepartementet åpner nå for lokale tilpasninger i bevæpningen av politiet.

– Vi er i en prosess med politimestrene for å gjennomgå hvorvidt det skal gjøres lokale tilpasninger, sier avdelingsdirektør Kaare Songstad i beredskapsavdelingen i Politidirektoratet til NTB.

Han understreker at det ikke foreligger noen ny trusselvurdering fra Politiets sikkerhetstjeneste, men viser til et brev fra departementet.

Ny formulering

Brevet, som er datert 10. april, slår fast at politiets midlertidige bevæpning er forlenget med åtte nye uker. Samtidig inngår en formulering som ikke har vært med i de tidligere instruksene om bevæpning.

Justisdepartementet presiserer nemlig at generell bevæpning kun skal finne sted i de politidistrikter eller deler av politidistrikter der dette anses nødvendig for å «avverge eller stanse handlinger som vil være særlig til fare for liv og helse eller viktige samfunnsfunksjoner».

– Vi har bedt Politidirektoratet vurdere ytterligere risikoreduserende tiltak som kan fjerne noe av behovet for bevæpning. Det kan være enkelte områder der det ikke er nødvendig med bevæpning, men sikkerheten til tjenestemennene og befolkningen som helhet må gå først, sier statssekretær Vidar Brein Karlsen (Frp) i Justisdepartementet til NTB.

Vil ta tid

Når Politidirektoratet kan si om enkelte politidistrikter eller tjenestesteder skal fritas for generell midlertidig bevæpning, er uvisst. Dialogen med politimestrene er ikke avsluttet.

– Dette vil ta noe tid å gjennomføre, sier Songstad.

På Stortinget har flere partier uttrykt bekymring for at den midlertidige bevæpningen skal gli over i en permanent ordning. Justisminister Anders Anundsen (Frp) er bedt om å redegjøre for Stortinget om saken.

– Jeg er opptatt av at bevæpningen ikke skal vare lenger enn nødvendig og følger således utviklingen nøye i dialog med tjenestene, skrev Anundsen i et svar på et skriftlig spørsmål fra Aps Hadia Tajik i forrige uke.

Tajik ville vite om statsråden hadde en plan som sikrer at bevæpningen ikke blir permanent, men fikk til svar at det ikke er mulig å utarbeide en politisk plan for dette.

– Det vil i stor grad være forhold utenfor politisk kontroll som påvirker dette, framholdt Anundsen.

Politiets sikkerhetstjeneste har i sine trusselvurderinger slått fast at uniformert politi er et potensielt terrormål. (©NTB)