Søndag for ei uke siden satte Martine Jagedal og Maria Igland seg på sykkelsetet og tråkket av gårde fra Nordkapp-platået, med Lindesnes som målet.

Demensløft

Tirsdag ankom jentene Alta, og vi snakket med dem onsdag, formiddag før starten mot Tromsø:

– Vi gjør dette for en god sak – ønsket er å sette fokus på demensforskning. Nærmere bestemt Nasjonalforeningen for folkehelsens demensforskningsprogram, forteller de to 21-åringene.

Begge har jobbet i eldreomsorgen, og har sett hvor mange som påvirkes av demenssykdom, enten som rammet eller som pårørende.

– Og dessverre får ikke demens nok fokus. Den løftes ikke fram så ofte, synes vi. Derfor fant vi ut at det kunne være en fin sak å skape oppmerksomhet rundt, sier de.

Samler inn penger

I tillegg til å skape oppmerksomhet rundt sykdommen samler de to inn penger. I skrivende stund har innsamlingsaksjonen deres sørget for 19.200 friske kroner, målet er 50.000 før turen er omme.

– Vi har en egen donasjonsside på nett, pluss mulighet for å donere via SMS. Det er for øvrig mulig å følge oss på Facebook, sier jentene, som har over 2.700 følgere nå.

Støle muskler

Selv om både Martine og Maria er aktive jenter, medgir de at hardkjøret på sykkelsetet merkes på kroppen:

– Vi er begge aktive, men har aldri syklet noe særlig. Det merkes på kroppen! Her er en del støle muskler. Og gnagsårene er allerede blitt et problem, det kjente vi på vei inn til Alta.

De to har satt seg som mål å ankomme Lindesnes i slutten av mai-begynnelsen av juni. For å klare dette legger de opp til dagsetapper på omkring åtte mil.

– Fra Nordkapp til Alta har vi klart oss ganske så bra, vi har vært heldige med været og har til og med klart å bli solbrent. Så vi er veldig fornøyde så langt, sier de.