1. mai-markeringen i Alta foregikk tradisjon tro ved Folkets hus, i år med to stortingspolitikere på talelista. Sammen med Eva Marie Haugen (LO Finnmark) og Kristel Majala (Auf Finnmark) hadde nemlig Kåre Simensen (Ap) og Kirsti Bergstø (SV) fått plass i programmet under markeringen i Alta.

Begge brukte godt med tid på å tukte sittende regjering (les mer om dette i mandagsavisa).

Nødvendig markering

De to stortingspolitikerne er begge beinharde på at markeringen av arbeidernes dag er noe som i høyeste grad trengs, også i 2015.

– Dette er en dag hvor vi både ser tilbake på alt det vi har oppnådd, men også hvor vi ser framover. Det vi har av rettigheter i dag har ikke kommet av seg selv, dette har vi slåss for i lang tid. Når vi nå ser at arbeidernes rettigheter er under sterkt press, så må vi samles for å vise vår motstand mot dette, sier Kirsti Bergstø, og får støtte fra stortingskollega Simensen:

– Det er absurd å si t vi ikke trenger 1. mai. Rettighetene vi har i dag er kommet på grunn av knallhard jobbing gjennom generasjoner. Og det er vår plikt å føre denne kampen videre, for kampen er på ingen måte vunnet.

– Burde skjemmes

Altaværingen konstaterer at engasjementet rundt 1. mai har vært større i år enn på lenge. Han er ikke i tvil om hvorfor det er blitt slik:

– Dette har med regjeringsskiftet å gjøre. Sittende regjering gikk til valg med mål om å «forandre Norge». Og jaggu har de klart det også. Folk ser at de har fått det mye verre under sittende regjering, sier Simensen, og sikter blant annet til endringene i arbeidsmiljøloven.

– 1. mai er og blir en kampdag vi må ta vare på, så får bare Frp sette seg i skammekroken når de antyder at dette ikke er en viktig dag. De burde skjemmes!

Valgkampstart

Bergstø var «dagen før dagen» i to debatter, mot henholdsvis Jan Henrik Fredriksen (Frp) og Ronny Berg (Frp). De to debattene har på ingen måte fått henne «på gli» mot at det kan være greit å kutte markeringen:

– Jeg er på ingen måte med på det Frp sier, men jeg skjønner godt hvorfor de ønsker å avvikle markeringen. Det er deres politikk som har gjort det ekstra viktig å holde fanene høyt, sier Bergstø.

De to røde politikerne er begge enige om at 1. mai også har mye å si for det forestående valget:

– Samlingen 1. mai er en del av jobben med å velte Høyre og Frp ut av regjeringsbyggene om to år, og for å få til et skifte i Alta til høsten. Det er forståelig at høyresiden ikke ønsker at en bred venstreside skal møtes på denne måten, men vi skal fortsette med dette – og holde på 1. mai som en stolt festdag, avslutter Bergstø.