Espen Ottem bor rett bak bygget han jobber i, Ottem-bygget på Elvebakken. I natt våknet han av at alarmen i bygget ble utløst.

– Jeg sto opp og så en mann springe fra stedet. Mannen er omtalt i media som han som ikke kan straffes, og han er observert av flere her i nabolaget de siste dagene. I går så jeg ham utenfor her på dagtid og han er også blitt tatt på fersken mens han har brutt opp låser på postkasser i nabolaget, forteller Ottem.

Kan ikke pågripesHan mener det er litt for tilfeldig om det skulle være noen andre enn den vanekriminelle 27-åringen som brøt seg inn i natt.

– Jeg vet at han har bosatt seg i nærheten. Og to dager etter at han flyttet inn, begynte innbruddene i postkassa og stjeling av sykler, sier Ottem.

Politiet kom raskt til stedet i natt, men står sannsynligvis maktesløse tilbake. For som Altaposten har omtalt tidligere, kan ikke mannen pågripes. Grunnen til at han ikke kan tas, er en rettspsykiatrisk vurdering. Høyesterett har presisert at utilregnelige personer verken kan pågripes eller varetektsfengsles.

– Det går rett og slett ikke an at det finnes slike smutthull i loven. For når kan han pågripes? Hva om han skader noen neste gang, er han fortsatt for syk til å kunne straffes? spør Ottem.

– Hva har skjedd siden sist?Ottem er nestleder i Elvebakken bygdelag. Og selv om det var bedriften hans som ble rammet i natt, snakker han også på vegne av bygdelaget.

– Egentlig snakker jeg på vegne av alle som nå føler seg utrygge. For det nytter ikke bare å kjempe for oss selv og få ham flyttet. Det er bare å flytte problemet, sier Ottem, som nå utfordrer politikerne til å ta grep.

– Flere parti gikk jo høyt ut forrige gang mannen herjet i byen og begikk det ene innbruddet etter det andre. Men så fort han forflyttet seg, ble det også stille fra politikerne. Hva har de gjort siden forrige gang, om noe? Jeg tenker denne saken må jobbes med, selv om mannen skulle dra fra Alta igjen. Nå har han vendt tilbake så mange ganger at han garantert gjør det igjen, sier Ottem, som spesielt frykter for sikkerheten til de som er alene eller eldre mennesker.

– Jeg vet at mange eldre er redde. Politiet har sagt tidligere at han ikke er farlig i den forstand. Men om man våkner midt på natta og finner karen stående midt i stua, tenker jeg at han føles rimelig farlig, sier Ottem.

Politiet tauseEtterforskningsleder Svein Erling Mikalsen bekrefter nattens innbrudd.

– Vi har en mistenkt i saken, men jeg kan hverken avkrefte eller bekrefte at det er mannen som tidligere har vært omtalt i media, sier Mikalsen.

INN VINDUET: Mannen som brøt seg inn i Ottem-bygget i natt, kom inn gjennom dette vinduet og forsvant samme vei da alarmen ble utløst. Espen Ottem bor rett bak bygget og så mannen da han flyktet fra stedet. Foto: Ane Bjarke