Sexolog Margrete Wiede Aasland, som er spesialist i sexologisk rådgivning og blant annet jobber ved Norges arktiske universitet, reagerer på at Ada Sofie Austegard gikk så hardt ut mot pedagoger og andre som jobber med barn da hun besøkte Alta for snart to uker siden.

Kampanjeklar

Aasland forstår godt følelsen av håpløshet og frykten for å ta feil hos ansatte som jobber med barn.

– På små steder kjenner man ofte barnas familier, man leser i aviser og hører i radio og på tv om justismord og om saker som endte med at overgriper blir trodd, poengterer Aasland, som mener løsningen er mer kunnskap.

Selv er hun delaktig i den pågående Redd barna-kampanjen, der nettopp seksuelle overgrep mot barn er tema.

– Det er kunnskap som skal til for at voksne tør å hjelpe barn de har en dårlig magefølelse på. Det er først når man har nok kunnskap at man får mot og trygghet til å finne ut av hva den dårlige magefølelsen kan komme av og det er først når man har kunnskap om seksuelle overgrep mot barn og unge at vi ikke kan la vær å hjelpe når vi tydelig vet at: «Det er noe med den ungen».

Ressurskamp

Aasland påpeker overfor Altaposten at i stedet for å hamre løs på de som jobber med barn, bør alle gode krefter rettes inn mot å ansvarliggjøre styrende myndigheter.

– Det må brukes mer ressurser på å få inn kunnskap om seksuelle overgrep på pensum på landets høgskoler og universiteter. Seksuelle overgrep mot barn bør bli obligatorisk, mener sexologoen.

Hun understreker at en undersøkelse fra Nasjonalt kunnskapssenter om vold og traumatisk stress viser at 21 prosent jenter og åtte prosent gutter utsettes for seksuelle overgrep før de fyller 18 år.

– Hadde helsevesenet og politikerne visst om en epidemi som ville ramme så mange, ville de kalt det et folkhelseproblem, og satt inn store ressurser både forebygging og kampanjer, tror Aasland, som mener kursing burde gis både til de som jobber med barn til daglig, men også til trenere, korpsledere, dirigenter etc.

– Hadde alle som jobbet med barn og unge fått kunnskap og jevnlige kurs om seksuelle overgrep og vold, ville vi sammen blitt sterkere og modigere.