Altaposten løftet i forrige uke inn Olav Gunnar Ballos kritikk av måten Psykia AS opererer på. Selskapet har sikret seg en avtale med Helseøkonomiforvaltningen (HELFO) rundt fristbruddpasienter i Finnmark. Flere, deriblant Ballo, mener dette er en gullkantet avtale. Legen uttalte at han mener Thor Kvakkestad og Psykia AS tapper fylket for psykiatrimidler, ved at de ikke avslutter behandlingen for flere fristbruddpasienter som skulle vært ferdigbehandlet.

– Frisk og syk er relative begreper. Men det er åpenbart svært syke pasienter som kunne trengt disse ressursene mer. Blant mine 900 pasienter vet jeg om pasienter som trenger denne hjelpen mer, men som ikke får den, svarte Ballo på direkte spørsmål på om han mener Kvakkestad har pasienter gående som er friske.

Klaget inn på nytt

Uttalelsene fikk Kvakkestad til å reagere. Søndag sendte han inn en klage på Ballo, til Den norske legeforenings råd for legeetikk. Her har Alta-legen tidligere blitt felt for medieuttalelser han har kommet med. Responsen han ga etter denne fellelsen var at han mener «Rådet for legeetikk er overlevninger fra en annen tid».

Også den gang var det Kvakkestad som meldte inn Alta-legen.

– Kritikkverdig

I klagen til rådet for legeetikk skriver Kvakkestad at han mener Ballo gjennom sine uttalelser «friskmelder pasienter han ikke kjenner».

«Ballo mener i artikkelen at flere av disse pasientene skulle vært ferdigbehandlet nå, han påstår at de ikke blir avsluttet fordi det er for lukrativt for Psykia AS å avslutte behandlingen. Ballo har ikke kjennskap til hvor mange pasienter som fortsatt er i behandling ved Psykia AS, av de gjenværende pasientene som fortsatt er i behandling er det kun en Ballo er fastlege for. Han uttaler seg således om pasienter han ikke har kjennskap til, utover det undertegnede har uttalt i media om at gjenværende pasienter har svært alvorlig sykdom med langvarig oppfølgingsbehov», skriver Kvakkestad, som legger til at han mener dette er «svært kritikkverdig».

– Svært belastende

Kvakkestad mener Ballos uttalelser er «svært belastende» for pasientene som fortsatt mottar et tilbud fra Psykia AS:

– Mange av pasientene har opplyst til sine familier og andre at de mottar et tilbud fra Psyika AS. For dem vil det kunne oppleves svært belastende at man vil kunne bli sett på av andre som snyltere av systemet, skriver Kvakkestad.

– Pasientene sine rettigheter synes å være alvorlig krenket av Ballos utsagn. Ettersom disse pasientene mottar ytelser fra NAV er det og en anklage mot pasientene om at de misbruker sykepengeordningen – de burde vært friskmeldte ifølge Ballo, skriver Kvakkestad videre.

– Viser ikke respekt

I klagen går det fram at Kvakkestad mener Ballo igjen viser at han ikke respekterer rådet for legeetikk. Det mener han bør få konsekvenser.

– For kanskje å kunne bringe Ballos gjentagende skadelige opptreden til opphør bes Rådet om å vurdere denne saken etter reglementet §10 hvor det åpnes opp for at det kan foreslås eksklusjon fra Den Norske legeforening i slike tilfeller hvor legen ikke vil rette seg etter en avgjørelse i rådet.

  • Olav Gunnar Ballo sier til Altaposten at han vil vente med å kommentere saken. For øvrig viser han til et leserinnlegg som er på trykk i Altaposten (papirutgaven og nettutgaven) i dag.