Denne uka har lønn til skoleungdom vært et hett tema i Loppa kommune. Debatten ble utløst etter at ungdommer ved Bergsfjord skole skrev et innlegg hvor de ba politikerne bevare posten på 200.000 kroner, som er tenkt til lønn for skoleungdom i sommerjobb i kommunen.

I torsdagens kommunestyremøte ble det en del diskusjon rundt den tidligere behandlingen i saken, som flere synes har vært av det forvirrende slaget.

Rot

Høyre-politikerne Steinar Halvorsen og Ståle Sæther mener behandlingen har vært egnet til å skape forvirring.

– Det har vært misforståelser og rot fra ende til annen. Ingen har ønsket å kutte i denne posten, i alle fall ikke Høyre, sier Sæther.

Men framgangsmåten mellom de forskjellige partiene varierte veldig. Noen ønsket først å kutte for deretter å tilbakeføre, mens andre gikk inn for å signalisere sterkt at man ikke ønsket å kutte i første omgang.

– Samlet ble det mye rot, sier Sæther.

Skylder på Ap

I kommunestyret ble det vedtatt å frede potten på 200.000 kroner.

– Loppa Høyre støtter dette hundre prosent. At enkelte prøver å fremstille det som at vi har ønsket å kutte i disse midlene er rett og slett galt, sier ordførerkandidat Halvorsen.

Han retter pekefingeren på Ap:

– Ap var blant flertallet som stemte for rådmannens budsjett – et budsjett med merforbruk på seks millioner kroner. Samtidig vedtok de at administrasjonen skulle kutte i merforbruket med 1,8 millioner kroner, uten at de ga beskjed om hva som ikke skulle røres. Administrasjonens forslag innebar å kutte de 200.000 kronene til ungdom i sommerjobb. Da Ap innså fadesen de var i ferd med å stelle i stand ville de plutselig bevilge 200.000 ekstra, for å ende i null. Dette medfører at de gikk imot sitt eget budsjettvedtak. Høyre stemte imidlertid imot å øke merforbruket i første omgang, og hadde vårt budsjett blitt vedtatt ville ikke denne situasjonen oppstått, hevder Halvorsen, før han avslutter:

– Loppa kommune vil aldri komme noen vei med en slik vinglete politikk. Og vi vil med vår politikk vise at ungdommen er framtiden for kommunen vår. Vi skal satse på dem ved å ha fullt fokus på ungdomsarbeidsplasser i kommende perioder, både sommerjobber men spesielt faste arbeidsplasser.