15. august 1981 åpnet helsebadet dørene. Mest fordi Dagny Lillemoen og familien sto sånn på for å realisere et lokalt kurbad.

– Ideen fikk jeg på flyet hjem fra Jugoslavia etter en behandlingstur i 1976. Bare fem år etter sto badet til 6,5 millioner kroner ferdig, forteller 84-åringen.

Ofret alt for hjertebarnet

Dagny hadde ståltro på helsebadet og badets tilbud til muskel- og leddplagede i Alta og omegn. Men i alle år har drifta vært vanskelig. Da det røynet som hardest på, og økonomien i badet lyste rødt, tok hun et dramatisk grep.

– Jeg sa opp jobben i Forsvaret på Altagård for å jobbe dugnad ved helsebadet. Jeg kan bare takke mannen min Borge for hans tålmodighet og velvilje. Hans lønn forsørget oss privat. Også han bidro i stort monn med arbeid ved badet. Ja, hele familien har faktisk deltatt på dugnader og stands for å få inn penger til drifta, forteller hun.

– Klart dette har vært mitt hjertebarn. Og jeg er så stolt over at så mange over så mange år har hatt nytte av helsebadet, sier hun rørt.

– For meg er det viktig å rose de ansatte og styret, spesielt Tore Wæraas. De gjør den store forskjellen slik at tilbudet kan fortsette å eksistere, understreker hun.

Bygger ny kropp

Etter åtte ukers trening i bassenget er snekker Ronny Nilsen på vei tilbake i jobb. Han kan trene seg frisk på grunn av innsatsen Dagny, familien og andre har lagt ned for å få til et tilbud ved helsebadet.

– Jeg har ikke forstått hvor viktig helsebadet er for oss med ryggplager. Hver dag i åtte uker sykler eller går jeg hit og trener i vannet. Fremgangen er enorm. Nå er jeg snart tilbake i jobb på ordentlig igjen, sier Nilsen.

Det var daglig leder Odd Børre Jensen som tipset Nilsen om resultatene man kan oppnå ved å trene i vann. Nå er han «frelst».

– Plages du med ryggen; prøv dette! Fremgangen er enorm. Da jeg startet var jeg helt skjev og muskulaturen nesten borte. Nå er jeg på beina igjen, forteller han.

– En ting er sikkert. Denne gangen skal jeg ikke slutte å trene når jeg blir bra igjen. Da skal jeg opprettholde aktiviteten for å bevare muskulaturen, sier snekkeren.

Har betydd alt

Nå er det skrudd opp plakett på veggen i gangen på Alta helsebad med tilhørende bilde av Dagny som hyllest for engasjement og alt hun har ofret.

– Hun har vært absolutt avgjørende for helsebadets eksistens. Jeg tror nesten ikke folk vet hvor enormt mye Dagny har lagt ned av timer og innsats for badet. Det er helt fantastisk. Hun har betydd alt, slår daglig leder Odd Børre Jensen fast.

– Dette var ikke et tilbud vi ofret så mye for å få bygd opp at det skulle drives til konkurs og legges ned, påpeker Dagny.

Det er ikke første gang Dagny hylles. Hennes handlekraft har blitt lagt merke til før. Allerede i 1979 fikk hun Sparebankens initiavtivpris. I 2001 fikk hun Kongens fortjenstmedalje i sølv. At hun har lagt hele livet sitt i arbeid for helsebadet, for innsamling til dialysemaskiner og til avdøde Tormod Krokens hjerneoperasjon, pluss lederarbeid i flere lokale helseorganisasjoner, fortjener honnør. I dag er hun fortsatt styremedlem i Stiftelsen Alta helsebad.

BETYR ALT: Daglig leder ved Alta helsebad, Odd Børre Jensen, roser Dagny Lillemoen opp i skyene. – Hun betyr alt for det tilbudet vi har her, sier han.