– Da dagens bygg ikke omfattes av den tidligere gammeerklæringen, må bygget anses som ulovlig oppført. Du bes derfor om å rive bygget samt rydde området, skriver grunnforvalter i Fefo, Marit Fjellro Løitegård, i et brev eieren nå har fått.

Trengte ikke søke

Ifølge brevet omhandler denne saken spørsmål om å få godkjent punktfeste for gamma, som ligger et sted mellom Stilla og Stabbursdalen. Saken har endt med at Fefo har oppdaget at det gamle gammebygget er revet helt og ei hytte er reist på den samme tomta.

– Jeg er fortsatt i dialog med Fefo og håper å finne gode løsninger under et møte vi skal ha i mai. Det ligger mange misforståelser i denne saken, hevder eieren overfor Altaposten.

Mannen hevder i korrespondansen med Fefo at han kontaktet både Alta kommune og Fefo i 2014, og at begge opplyste at renovering ikke var et søknadspliktig tiltak.

– De gjennomførte tiltak kan ikke anses som restaurering, men derimot oppføring av et helt nytt bygg. Fefo har i sine retningslinjer videre lagt opp til at det skal sees strengere på bygg

som er oppført i nyere tid, skriver Fjellro Løitegård videre.

Anket vedtak

Mannen sier til Altaposten at han allerede har anket vedtaket og ønsker en ny vurdering. Ifølge ham fordi det er mye informasjon som ikke er tatt med før vedtaket ble fattet.

Likevel er det ikke tvil om at gamma som sto på tomta er borte.

– Ja, alt er revet og alt som står der er nytt. Men det er jo mange måter å se på hva benevnelsen restaurering omfatter, mener mannen.

– Dagens bygg består utelukkende av tilkjørte materialer og har en helt annen utforming enn det opprinnelige bygget, påpeker Fjellro Løitegård i brevet.

Til Altaposten bekrefter hun at de har mottatt klage og at saken vil bli tatt opp i styret i Fefo.

Doblet arealet

Også reindrifta har motsatt seg endringene som er gjort, og dette er også vektlagt før vedtaket ble gjort.

Ifølge regelverket, som omfatter kontraktsløse bygg – i denne saken ei gamme, skal ikke byggverket overstige 10 kvadratmeter. Bilder av gamma tilbake i tid, tyder på at størrelsen ligger omtrent der.

Til Fefo har mannen selv oppgitt at det nye bygget er på 23 kvadratmeter.