– Jeg er veldig stolt av at vi klarer å sette kritisk søkelys på viktige prosesser i Finnmark, i dette tilfellet fordelingen av over 100 millioner kroner uten at det var skikkelig tuftet i demokratiske prosesser. I ettertid har vårt fokus fått stor betydning, både for samfunnsdebatten, sammensetningen av fylkesråder, nominasjonsprosessen i Arbeiderpartiet og ikke minst for hvordan neste fordeling av kompenserende midler skal foregå. Altapostens avsløring av Powerpoint-presentasjonen viste også at det var null dialog mellom våre forvaltningsledd i et så viktig spørsmål, sier ansvarlig redaktør Rolf Edmund Lund etter å ha mottatt Lokaljournalistikkprisen for 2014 i Polaris Media.

Onsdag ble Polarisprisene for 2014 delt ut i Trondheim, under en lederkonferanse i Polaris. Altaposten, Sunnmørsposten og Adresseavisen stakk av med hovedprisene.

– Vinneren i denne klassen har vist uredd og kritisk journalistikk i et politisk spill om store penger og fordeling av disse. God løpende dekning, mange kilder og journalistikk som setter dagsorden er ikke alltid like enkelt å gjennomføre i et lite lokalsamfunn. Saken har skapt het debatt, fått store konsekvenser og har et innhold i tråd med viktige publisistiske verdier, skriver juryen i sin begrunnelse.

Ikke kontrollert

Lund synes det er synd at saken ikke ble fulgt opp og gransket av kontrollutvalget til fylkeskommunen, nettopp for å forsikre seg om at så viktige prioriteringer blir forankret i demokratiet.

– Det er en stor anerkjennelse av at vi oppfyller medias samfunnsoppdrag. En lokalavis må våge å stille kritiske spørsmål, sier Lund, som har mistet journalist Arne Reginiussen til Amedia siden avsløringene.

– At Altapostens journalister er attraktive for andre mediehus er ikke noe nytt. Det skal vi også være stolt av, så jeg er den første til å ønske Arne lykke til i den viktige redaktørfunksjonen, sier Lund.

Arne Reginiussen som sitter på FD's Altakontor noen hundre meter borti gata, synes det er bra at nettopp denne saken fikk en pris.

– Det var en viktig sak, og jeg synes det ligger veldig innenfor samfunnsoppdraget til media å gå de som sitter med makta i kortene, sier han.

– Hva var det som drev deg?

– Det var ting jeg ikke fikk til å stemme. Noe fremsto som utrolig merkelig, og håndteringen av saken var veldig spesiell. Det var store penger som skulle fordeles. Når det viste seg at det ikke var forankret i de organene det skulle være, var det viktig å få det frem. Og når det viste seg at det var dårlig saksbehandling både i departementet og fylkeskommune, var det viktig å finne ut hva som var skjedd, sier han.

– Har du noen nye store avsløringer på gang?

– Følg med i Finnmark Dagblad og Finnmarken, vi jakter alltid på avsløringer, sier FD/Finnmark-redaktøren.

Tre av fire priser

Altaposten har rasket med seg tre av fire priser de siste årene. Det er det bare Adresseavisa som kan matche i Polaris Media, som består av over 30 aviser fra Vestlandet til Finnmark.

Det var Adresseavisens  Alexander Killingberg og Pål Solberg som stakk av med hovedprisen for 2014, for «Livet etter drapsdommen». Det ble også formidlingspris og fotopris, samt hederlige omtaler.

Ansvarlig redaktør Rolf Edmund Lund