Med 45 søkere i år, mot 25 i fjor, har barnevernsstudiet i Alta en økning på 80 prosent blant de som har studiet som sitt førstevalg. Når det i tillegg er 15 prosent økning til sosialt arbeid, fra 58 til 67 søkere, og det helt nyoppstarta masterstudiet i sosialt arbeid har 66 søkere, har dekan ved Finnmarksfakultetet all grunn til å juble.

– Interessen og fokus i media har nok medført at det er stor interesse for det. Tidligere har vi strevd med rekruttering til barnevernet, mens det har vært større søkning til sosialt arbeid. Det er også en nasjonal trend i år at alle profesjonsutdanninger har økning, sier dekan Wenche Kjæmpenes.

– Når vi starter opp med et masterstudium i sosialt arbeid og får 66 søkere til det, er vi veldig fornøyde, sier hun.

Når det gjelder barnevernsstudiet i Alta, har det fått veldig høy score hos studentene.

– Studentene går inn på studentbarometeret og ser hva som er populært. Det kan forklare noe av søkningen dit, sier hun.

– Alt i alt får vi mange studenter på campus, og det går bare fremover etter fusjonen. Jeg gleder meg til høsten, slår hun fast.

Vil ikke jobbe i barnehage

Bare 32 personer har søkt seg til barnehagelærerutdanninga i Alta, mot 54 i fjor. Det er en nedgang på 40 prosent.

Det mener barnehagefaglig konsulent Nina Sørensen i Alta kommune er dårlig nytt.

– Vi har vært bekymret i flere år over den lave søkningen til yrket, sier Sørensen.

– Hvorfor vil ikke folk ta den utdanningen?

– Tja, si det. Jeg har deltatt på en del YO-messer, og har merket at ungdommene snakker mye om oljenæringen og høye lønninger. Det kan være litt av årsaken, tror hun.

Kommunen har akkurat søkt etter pedagoger til sine barnehager. De søker etter to faste pedagoger, en 20 prosent og to vikariater. I tillegg søkes det etter to vikarer for ressurspedagoger for barn med spesielle behov. Behovet er som normalt, ifølge Sørensen. Det er som regel ingen ufaglærte i lederstillingene ved oppstarten av et barnehageår.

– Det vi bekymrer oss for, er at det er kommet signaler fra sentralt hold om at man skal ha to pedagoger på hver avdeling. Skjer det, er vi virkelig på tynn is, ut fra hvor mange som tar barnehagelærerutdanning. Behovet er stort i fremtiden. Jeg tror nok helt sikkert vi klarer å dekke det opp i år, men i fremtiden er jeg redd det blir veldig vanskelig, sier Sørensen.