I oktober 2013 la kvinnen ut beskyldninger mot en mann på Facebook. De gikk på at mannen to år tidligere unnlot å gripe inn mot en brann i nabohuset – en brann der kvinnens sønn omkom. Hun hevdet at han enkelt kunne tatt seg inn i huset gjennom en kjellerdør og reddet den forulykkede. Det til tross for at døren var blokkert og ikke lot seg åpne. Beskyldningene har vært belastende for mannen.

Kvinnens innlegg ble delt 36 ganger på Facebook, og likt av 19 andre.

For dette ble hun tiltalt for «å ha krenket en annens fred».

Hun skrev på Facebook at sønnen (NN) hadde stoppet utenfor et gammelt, tomt hus, og at mannen i nabohuset tok fra ham både bilnøklene og mobiltelefonen der.

Deretter tok NN seg inn i huset.

– Huset begynte å brenne, folk kom til for å prøve å redde NN ut av det brennende huset. Mannen i nabohuset nektet å gi nøkkelen til huset som han hadde tilsyn med, denne mannen ville heller ikke yte noen annen hjelp, og kom ikke ut av huset sitt, mens nabohuset, som er mindre enn 100 meter unna, brente. Hvorfor han handlet på denne forferdelige måten, har jeg som fortvilt mor spurt meg om, hver dag i 2 år, skrev hun i Facebook-meldingen.

Dette var bare en del av det innlegget inneholdt, og det var også antydninger til hvem mannen var.

Naboens versjon

Da naboen fikk forklare seg for retten, kom det frem at han slett ikke hadde noen nøkkel til huset. Han hadde tatt kontakt med huseier da han så at noen hadde tatt seg inn i huset. Da det oppsto brann, ringte han brannvesenet, som var på plass etter 15 minutter. Han gikk ikke bort til huset, fordi han fryktet konfrontasjon med han som hadde tatt seg inn der, som han fra før av visste hadde psykiske problemer.

Retten mener at det å skrive et innlegg om er uriktig og medfører at andre identifiseres, samt å skrive at en har hindret i å redde livet til en annen, er hensynsløs atferd og en plagsom og hensynsløs opptreden. De mener dette er utenfor dagliglivets små krenkelser. Hun har beskyldt mannen for dødsfallet, mens de faktiske omstendigheter tilsier noe annet. Mannen kan slett ikke klandres for dødsfallet, og kvinnen har ikke handlet i god tro.

– Det å skrive et slikt innlegg, hvor hun nærmest ansvarliggjør fornærmede for en annens bortgang, bør medføre en markant straff, står det i dommen.

Men lang saksbehandlingstid, og at tiltalte selv har hatt betydelig belastning med sin sønns bortgang, kan forklare handlingen, selv om den ikke kan forsvares. Aktor hadde lagt ned påstand om 8.000 kroner i bot, noe retten mente var en passende straff.