Gjennom generasjoner var vårens kjipeste eventyr for mange utfyllingen av selvangivelsen. Et kronglete regelverk skulle tolkes, kvitteringer samles inn og gjennomgås, skjema fylles ut – helt korrekt, må vite. Etter levering var det bare å smøre seg med tålmodighet, og håpe på at alt var gjort riktig – hvis ikke kunne det ventes en skikkelig smekk på fingrene.

Går glipp av fradrag

Men med innføringen av forhåndsutfylt selvangivelse samt elektronisk levering gjorde Skatteetaten det lettere for Ola Nordmann å både sjekke, endre og levere selvangivelsen.

– Likevel ser vi at det fortsatt kan være mange som går glipp av fradrag de skulle hatt. For det er mye som ikke står ført opp i selvangivelsen – ting vi i Skatteetaten ikke er klare over, sier Christel Jørgensen og Stig Sønvisen ved Skatt nord.

Eksemplene på forhold Skatteetaten ikke alltid har full oversikt over er:

  • Pendlerfradrag

  • Sivil status (for eksempel om du har giftet deg i utlandet)

  • Ligningsverdi på bolig

  • Aksjesalg

  • Gjeldsrenter på private lån eller lån i utenlandske banker

  • Om du har solgt bolig med tap

  • Foreldrefradrag

Mange verktøy

Kan du ha krav på noen av disse fradragene har du fram til 30. april på å gjøre endringer i selvangivelsen.

Er du usikker har Skatteetaten opprettet flere hjelpemidler på nett, som de anbefaler folk å ta i bruk.

– Vi oppfordrer alle til å sjekke opplysningene i selvangivelsen, og et verktøy vi har fått laget er SjekkSkatten, som ligger på skatteetaten.no/sjekkskatten (ekstern lenke) – her hjelpes du steg for steg gjennom selvangivelsen.

– Vi har også en egen fradragsveileder, som ligger ute på skatteetaten.no/fradragsveileder (ekstern lenke). Er du på jakt etter spesielle poster i selvangivelsen har vi skatteetaten.no/finnpost (ekstern lenke). Vi vet at mange bommer når det gjelder pendlerfradrag, denne har vi også lagt inn på skatteetaten.no/pendler (ekstern lenke), forklarer Christel og Stig.

– Sjekk skatten!

De to oppfordrer alle til å sjekke skatten:

– Hovedbudskapet vårt er at vi ikke vil at folk skal betale for mye skatt. Skatteetaten vil at folk skal betale det som er korrekt, verken mer eller mindre. Derfor oppfordrer vi også folk til å sjekke selvangivelsen, og til å søke hjelp til utfylling av selvangivelsen – gjerne gjennom de nevnte verktøyene. Har du ingen endringer trenger du ikke å levere, mens du ved endringer oppfordres til å levere elektronisk innen 30. april, sier de to til slutt.