I etterkant av Altapostens omtale av at påstått «journalsnoking» var anmeldt, ringte direktør Torbjørn Aas til Kristina Corneliussen, en av de to pasientene som har anmeldt Aas og to andre Finnmarkssykehuset-ansatte. Corneliussen betegnet det som svært ubehagelig å bli oppringt og sier hun i løpet av den 11 minutter lange telefonsamtalen følte seg presset av direktøren.

Direktør Aas har overfor Altaposten beklaget at han ringte til Corneliussen.

Troverdighet står på spill

Han forteller at det er vanskelig for han og de øvrige styremedlemmene å ta stilling til politianmeldelsen av Aas før politiet har behandlet saken.

– Når det gjelder de faktiske forhold, nemlig påstandene om «snoking» i pasientjournaler, så vil styret selvfølgelig følge det opp. Vi er nødt til å få vite hvordan slik «snoking» kan skje, om det er mulig for ikke-autoriserte å få tilgang til pasientopplysninger eller om det er gitt noen ordre til andre ansatte om å gjøre en slik handling. Styret er nødt til å finne ut av dette, ellers risikerer vi å miste hele troverdigheten vår hva angår behandling av taushetsbelagte pasientopplysninger, sier han.

Omdømmejobb

– Uten at jeg har diskutert dette helt konkret med det øvrige styret, så er jeg veldig enig med Aas i at dette aldri skulle ha skjedd. Han har erkjent at dette var veldig dumt, og han vet utmerket godt at han ikke skulle gjort dette. Jeg misliker at Aas i det hele tatt ringte pasienten. En ting ville vært å ringe Thore Kvakkestad i Psykia – da snakker vi om to omtrent likeverdige parter. Men når han som direktør ringer en pasient, da snakker vi om noe helt annet.

– Så styret tar også dette forholdet på alvor?

– Ja, ja, ja, selvfølgelig! Det er også derfor jeg fortløpende har diskutert utviklingen i saken inngående med flere av styremedlemmene. Vi er nødt til å se på styrets rolle i denne saken, hvordan vi skal forholde oss til situasjonen som er oppstått. Som styre har vi blant annet et ansvar for å forvalte helseforetakets omdømme.

Ber Helse Nord om råd

Syversen forteller til Altaposten at denne saken vil bli tatt opp i neste styremøte i Finnmarkssykehuset, 28. mai.

– Saken skulle egentlig vært diskutert på et ekstraordinært styremøte denne uka, et møte som for ordens skyld var satt opp grunnet en annen sak. Men dette styremøtet må utsettes av uforutsette årsaker, dermed blir saken gjenstand for behandling på neste styremøte, sier Syversen.

Men allerede denne uka vil Syversen drøfte saken med andre nøkkelpersoner i Helse Nord:

– Torsdag og fredag denne uka er jeg i Bodø, i anledning et møte hvor styrelederne i de fem foretakene i Helse Nord møtes. Når jeg først er i Bodø, vil jeg søke råd hos Helse Nord-direktør Lars Vorland og Helse Nord-styreleder Bjørn Kaldhol. Begge to er informerte om saken, og de er meget gode samtalepartnere som jeg håper å kunne rådføre meg med i denne saken.

Usikker på reaksjonsform

– Selv om det er tidlig å si noe hva angår anmeldelsen for journalsnoking – hvilke reaksjoner kan det være aktuelt å ilegge Aas som følge av anmeldelsen og den påfølgende oppringingen til pasient Corneliussen?

– Det vil jeg ikke si noe om før jeg har tatt det opp med et samlet styre. Jeg er ikke sikker på hvilke reaksjonsformer som kan være adekvate her. Derfor vil jeg først ta dette opp med styret, og dessuten drøfte saken med Helse Nord. Men det som uansett er klart, er at vi må få ryddet opp i denne saken. Det handler om omdømmet til Finnmarkssykehuset, avslutter Syversen.