– Det blir et gigantprosjekt. Det største byggeprosjektet for Alta kommune noen gang. Prisen blir rundt 700 millioner. Når støtteordninger og tilbakebetaling av moms er langt inn, blir kommunens nettokostnad mellom 200 og 300 millioner kroner. Det er veldig grovt anslått, understreker rådmann Bjørn Atle Hansen.

Verner to sykehjem

Neste høst skal byggingen være i gang. Kampen om å tegne kjempebygget står nå mellom fire arkitekter.

– Under formannskapsmøtet i mai vil en jury bli oppnevnt. En gruppe med fagfolk, arkitekter og politikere skal velge ut fortaket som får utforme senteret. Det gis statlig støtte på 45 prosent til bygging av omsrogsboliger, og 55 prosent til sykehjemsplasser. I alt vil nettokostnadene for Alta kommune komme ned på mellom 200-300 millioner. Da er tilbakebetaling av moms, og husleieinntekter for et legesenter og omsorgsboligene, lagt inn, skisserer Hansen.

Det fleste omsorgsplassene i kommunen legges nå inn i det nye senteret. Bare Elvebakken sykehjem og Furuly (privat, red, anm.) vernes. Det betyr at Kåfjord sykehjem, Bossekop sykehjem, Ekornsvingen og egne plasser på helsenteret legges ned og pasienter og beboere flyttes til det nye senteret.

Foreslår endringer

Saken skal opp i neste kommunestyremøte og behandles i formannskapet i forkant. Siden sist foreslår administrasjonen noen justeringer.

– Vi ser at det er behov for blant annet et storkjøkken. Vi vil også foreslå at seks av de 60 omsorgsboligene øremerkes yngre brukere, påpeker rådmannen.

Første byggetrinn vil starte høsten 2016. Da skal 108 sykehjemplasser bygges på tomta bak helsesenteret.

– Disse plassene skal dekke plasser for de stedene vi legger ned tilbudet og samtidig møte behovet fra 2015. Eksisterende bygningsmasse hvor dag- og arbeidssenteret ligger i dag blir revet. Samtidig som omsorgssenteret bygges, starter også arbeidene med å utvide Alta nærsykehus. Her skal 5000 kvadratmeter nye flater bygges, så det blir stor byggeaktivitet fremover, påpeker han.

Krevende beregningsarbeid

Målet med å samle omsorgen i en stor og sentralisert enhet er å spare penger og forsøke å løfte kvaliteten ytterligere i fremtiden.

– Hvor mye dette vil utgjøre i presise tall er ikke klart. Vi starter på dette arbeidet nå og vil kunne presentere regnestykket en gang på høstparten. Men vi er sikre på at det er god butikk i å samle tjenestene. Vi samler jo også hjemmesykepleien i det samme bygget. Vi forsøker å møte fremtiden på en mer moderne måte hvor økonomi og kvalitet skal bedres, sier Bjørn Atle Hansen.

Gigantprosjekt

Når trinn  to er utbygd, står også mellom 50 og 60 omsorgsboliger klare.

– Dette er et kjempeprosjekt. Det største Alta kommune noen gang har bygd. Det er selvsagt veldig spennende, men samtidig veldig krevende. Men det trengs. Vi bygger for fremtiden, gjentar Hansen.

Han ser for seg at deler av bygningsmassen reises i tre etasjer og noe i to.

– Men hvordan tomten skal utnyttes er selvsagt noe arkitektfirmaene som deltar i konkurransen  får muligheten til å forme innenfor planpremissene, legger han til.

Ting tar tid

Altaposten omtalte allerede i september 2012 rådmannens nye planer for å samle 200 gamle i Alta sentrum. Hansen håpet den gang på planlegging i 2013 og bygging i 2014 og 2015.

Totalt ville den gangens planer gi 40-50 plasser i omsorgsboligene. Prisen ville ligge på rundt 100 millioner kroner. Rådmannen hadde da satt av 62 millioner kroner til dette for perioden 2013 til 2016.

Savner viktig stemme

Per Tore Bech Nygård (V) mener man straks må gi plass til en brukerrepresentant i planleggingsgruppa for det nye omsorgssenteret.

– De som sitter i planleggingsutvalget representerer egentlig kun ansatte og prosjekteiers interesser, mener Bech Nygård.

Venstres mann understreker viktigheten av at man ikke går i det han omtaler som samme fella som da Elvebakken sykehjem ble bygd (2002).

– Det er ingen hemmelighet at det er mye ved det bygget som skulle vært gjort annerledes. Avdelingene fungerer på langt nær optimalt. Det er ingen hemmelighet, hevder han.

– De som skulle representere brukerinteressene i det nye senteret måtte i så fall være en, eller flere personer, med interesse for det og som var dedikert til å ha kontakt med brukerne og beboerne og formidle tilbakemeldinger inn i prosjektet, påpeker ventresrepresentanten.

– Vær ikke bekymret

Ordfører Laila Davidsen tror meningen med en brukergruppe, er at man i første omgang før detaljplanleggingen kommer i gang, henter inn meninger og innspill fra de som skal jobbe i senteret.

– Jeg kan love at brukerinteressene skal bli både hørt og tatt med videre. Vi ønsker et funksjonelt senter og derfor er det svært viktig at brukerne blir hørt. Det er ofte de som vet hvor skoen trykker. Her er det ingen grunn til å være bekymret. De blir tatt med når detaljene skal inn i planene, påpeker hun.