En mann i 20-årene fra Kautokeino slo godt fra seg på Maras Pub i Kautokeino natt til søndag.

Minst seks personer slått og banket. Knuste glass og mye blodsøl. Slik var situasjonen under voldsdramaet.

– Det var kaotisk ei stund, mens det pågikk som verst, bekrefter pubeier Alfred Larsen, som selv ikke var til stede da hendelsen utspant seg.

Mandag var det kø på lensmannskontoret av folk som ville anmelde gjerningsmannen. Etter det Altaposten kjenner til skal gjerningsmannen være en kjenning av politiet.

– Vi har ikke kommet så langt i etterforskningen. Først skal vi ta imot anmeldelsene som kommer løpende. Det sitter folk i kø her, sier lensmann Klemet Klemetsen i Kautokeino mandag formiddag.

Hadde på seg kniver

Vitner har fortalt Altaposten at det skal ha dreid seg om et sjalusidrama. Utestedet skal ha vært rasert og det skal ha vært blod overalt, fortelles det. Da det tok lang tid før ambulansen kom, ble flere personer kjørt til helsesenteret med privatbiler. Mannen skal ha ankommet puben med to kniver i beltet. Disse måtte han levere fra seg ved ankomst, hvilket han gjorde.

Det var ikke en egen dørvakt på puben, noe innehaver Alfred Larsen bekrefter.

– Vi har det slik at de som er på jobb og serverer, også er dørvakter. Det er så liten plass at det er ikke noe grunnlag for å holde åpent med egen dørvakt. Men det er sjelden vi har noe bråk. Og man er jo uansett ikke garantert at en tørner, sier Alfred Larsen.

Han vil imidlertid ikke være med på at stedet er rasert, selv om han selv er bortreist og har fått referert hendelsene fra sine ansatte.

– Etter som jeg har snakket med de som var der, var det knust glass. Det var ingen skader på inventaret, annet enn glass og blod, mener han.

– Stemmer det at mannen bar kniver som han ble fratatt?

– Ja, det stemmer nok at han måtte levere fra seg knivene. Det er normalt hos oss, fastslår pubeieren.

Tok tid før politiet kom

Pubeieren reagerer imidlertid på politiets responstid.

– Politiet skylder på at det skjer så lite i Kautokeino. Det er klart det skjer lite, men når det skjer burde politiet vært nærmere. De kan ikke skyve hele ansvaret over på bygdas befolkning, sier Alfred Larsen.

Politiet bekrefter at det har tatt tid å komme seg til Kautokeino.

– Vi kjørte fra Alta, så vi ankom puben ganske sent. Da hadde gjerningsmannen forlatt, fortalte operasjonsleder Andreas Vesterhus søndag morgen.

Kauto-lensmannen liker ikke at det tar så lang tid.

– Jeg synes ikke noe om det, det må jeg ærlig innrømme. Hadde vi hatt patruljer på i helga, ville vært en fordel for stedet, sier lensmann Klemet Klemetsen.

Selv fikk han vite om hendelsen søndag ettermiddag. Det er ikke stedlig politivakt oftere enn hver 3. helg. Denne helgen var det altså ikke vakt i Kautokeino.

Etter det vi kjenner til skal politiet ha vært tilkalt rundt klokka 02.22, men ikke vært på stedet før klokken 05.40.

– Vi er i Kautokeino og jobber med saken. Vi har avhørt flere vitner og prøver å få tak i gjerningsmannen, sa operasjonsleder Andreas Vesterhus til Altaposten søndag morgen ved 7-tiden.

Skal pågripes

Politiet har ennå ikke fått full oversikt over hendelsene, selv om de har fått full kontroll på hvem og hvor gjerningsmannen er.

– Det er likevel fortsatt mange detaljer som jeg ikke har oversikt over, sier Klemetsen.

Gjerningsmannen er ikke pågrepet ennå.

– Jeg er alene her på kontoret, så det vil ta sin tid å få gjort det, sier han.

– Hva venter dere på?

– Jeg venter ikke på noe. Jeg venter bare på tid og anledning til å ta han inn. Jeg har ikke kommet så langt som til å vurdere hvordan jeg skal gjøre det. Men nå har de lovt å komme med en patrulje hit i morgen. Da vil han bli innhentet til avhør, sier Klemet Klemetsen.

Han forteller videre at det vanligvis er stille og rolig på denne puben.

– Av og til er det uro, som på alle utesteder, sier han.

Alfred Larsen sier det stort sett er rolig og koselig på Maras Pub.

– Men en gang i året, eller omtrent annethvert år, skjer det et eller annet. Det kan man heller ikke gardere seg mot, sier Larsen.

Den hissige gjerningsmannen behøver ikke tenke på å komme tilbake til Maras Pub.

– Han kommer aldri inn hos oss mer. Etter sånne hendelser har han ikke noe her å gjøre, fastslår Larsen.

Alfred Larsen reagerer på politiets responstid. Puben ligger i kjelleren på dette bygget. Foto: Arkivfoto