Østlyngens Bakeri & Konditori er liten i forhold til Bakehuset Nord-Norge, som leverer brødvarene til alle matbutikkene i Alta.

Og mye mer forsiktig.

Så forsiktig at da Remas regiondirektør Ronny Repvik for ett år siden ringte bakeriet på Elvebakken og ville ha brødene deres inn i kjedens tre butikker i Alta, fikk han nei. Østlyngen ville ikke bake mer.

– Vi holdt lenge igjen, fordi vi er litt redd for varehandelen, men tok dem inn til slutt siden vi har vært veldig ønsket. Nå synes vi det er spennende å prøve oss i dagligvarehandelen igjen, sier Jarl Erik Aas fra bakeriet.

Skummelt med volum

Rema-butikkene i Alta omsetter samlet for 200 millioner kroner årlig, og når de ønsker en vare inn i hyllene så blir det fort snakk om store volumer. Så mye at et lite bakeri må ta kostbare grep for å være leveringsdyktig. Som igjen øker den totale risikoen.

– Fallhøyden øker for oss. Vi prøver oss først frem med fem sorter brød, så ser vi hvordan det slår an. 200 brød om dagen må vi nok produsere, mener Aas.

Ove Mannsverk på Rema 1000 Elvebakken mener Aas er altfor beskjeden.

– Brødene Østlyngen baker er så gode, populære og etterspurte at vi skal selge mye mer enn 200 brød om dagen, sier han.

Vil ha mer lokalt

Bakehuset fortsetter som hovedleverandør med 10-15 sorter, men Repvik sier Rema er veldig giret på at lokale leverandører skal sørge for konkurranse i butikkene.

– Nå blir det ferskere brød og sikkert jevnt over bedre kvalitet. I Tromsø økte det totale brødsalget kraftig da vi introduserte brødene fra en lokal baker, og det samme vil trolig skje her, sier han.

Østlyngens brød har til nå bare vært å få hos Coop. Når Rema også skal forsynes, er bakeriet inne i de to kjedene som til sammen har 70-80 prosent av dagligvareomsetningen i Alta. Det kan bli mange brød av sånt.

– Etter at vi nå har bestemt oss for å si ja til dette, håper vi det er starten på noe spennende, sier Aas.

– Kundene bestemmer hvor store volumer vi skal bestille, slår Bjørn Haugsnes på Rema 1000 Bossekop fast.

Han har både lokal tørrfisk og lokale reinhjerter i butikken, og mener brød fra den lokale bakeren er like naturlig.

– Østlyngens brød er noe som etterspørres over hele Alta, slår Kjetil Haugsnes på Rema 1000 sentrum fast.