Havnevaktas båt og mannskap var med på å ta mot giganten da den kom inn Sørøysundet og passerte Snøhvit-anlegget på Melkøya.

– Nå går vi inn i en ny tid. Snøhvit har vi, og vi har hatt prøveboring i mange år, men dette er finalen. Nå starter oljeboringen. Dette har mange, veldig mange, jobbet målrettet mot siden tidlig på 1980-tallet, forteller havnedirektør Per Åge Hansen til Altaposten.

– Alltid trodd på dette

Han er klar på at Goliat ikke bare gagner Hammerfest-samfunnet, og mener bestemt at dette er en stor begivenhet for hele Finnmark.

– Dette gir ringvirkninger i hele fylket, men det har vært en lang marsj fram til dit vi er i dag. Bak står mange som aldri mistet troen på dette, fastslår havnedirektøren, mens mannskapet hans gjør seg klare for å dra ut og møte plattformen som nærmer seg byen.

– Jeg har alltid trodd på at dette en dag ville skje, men noen år før Snøhvit ble vedtatt var det mange som ikke trodde på dette, sier skipper Knut Pedersen når havnebåten har stø kurs ut Sørøysundet for å møte Goliat-giganten.

– Uten Polarbase, og pådrivere som Herold Paulsen og Viggo Karlstad hadde vi nok ikke vært her og sett denne plattformen. Olje- og forsyningsbasen i Rypefjord har vært forut for si tid, og de trodde i mange år på noe mange andre ikke gjorde, smiler skipperen.

Utvider leia ved Polarbase

– Her er mange andre som også har vært med. Vi har blant annet bidratt med infrastruktur og opprettet et serviceapparat. I mai/juni starter Kystverket opp arbeidet som skal utvide leia inn til Polarbase, forteller havnedirektør Per Åge Hansen.

På vei ut til plattformen kan skipper Knut Pedersen også fortelle at det kommunale foretaket har bidratt med losbåt, og vært med på å bygge flere kaier inne på Polarbase-området.

– Jeg trodde nesten at plattformen var litt større, ler kollega Pål Salomonsen i det havnebåten nærmer seg Goliat-flyteren, men det er før vi ser hurtigruta komme forbi. For vi snakker om store dimensjoner.

Det ser man også fra land. Fra stuevinduene sine fulgte mange hammerfestinger med begivenheten, og på Rådhuset og rundt omkring i byen var det feststemning.

Hurtigruta passerte

En rekke medier var på plass for å dekke begivenheten. VG-journalist Terje Mortensen hadde benket seg til i Storsvingen for å filme og fotografere plattformen da den rundet Melkøya.

– Man fikk virkelig se hvor enorm plattformen er og i riktig målestokk da hurtigruta passerte, forklarer journalisten, som sikret seg flotte bilder.

Noen pressefolk var med helikopter ut for å ta mot plattformen. Andre i båten til skipper Svein Tore Paulsen, som var leid inn av Eni Norge for å frakte ut journalister fra inn- og utland.

– Jeg vet ikke helt. Dette er det andre som styrer, men jeg har med både norske og utenlandske journalister. Blant annet fra National Geographic, forteller skipper Svein Tore Paulsen på «pressebåten», som også fulgte plattformen inn mot Hammerfest.

Nedskjæringer i oljebransjen

Selv om det jubles og feires for ei ny tid som begynner, er det nedskjæringer i oljebransjen. Det vet mange som mister jobbene sine og både i oljeselskaper og hos servicebedrifter skal kostnader kuttes.

– Det er vi fullstendig klar over. Det er nedgangstider og sparekniven er tatt fram, men kanskje er det slik at selskapene er blitt litt mer kostnadsbevisste enn de var før? I alle fall tror jeg at vi i Finnmark kommer til å få se mange ringvirkninger, sier havnedirektør Per Åge Hansen optimistisk.

– Det vil dryppe mye på oss, og dette vil komme mange kommuner til gode. Det er jo bare å se hvor stor etterspørselen er etter for eksempel entreprenører, fastslår han.