Fylkesmannen slår fast at Alta kommune har brutt loven på barneavlastninga i Follums vei. Det har vært manglende system for å sikre faglig forsvarlighet, og manglende opplæring i regelverk for bruk av tvang. Det kommer frem i tilsynsrapport fra Fylkesmannen.

I 2014 ble det satt i gang politietterforskning av påstander om vold mot barn på avlastningsenheten. Tre ansatte ble suspendert. Politiet henla senere saken på grunn av bevisets stilling. Saken har vært grundig belyst av Altaposten, og i oktober uttalte fortvilte foreldre seg om saken.

Opprettet tilsyn

I fjor høst opprettet Fylkesmannen i Finnmark tilsynssak mot kommunen, og 11. februar ble tilsyn varslet. Nå foreligger rapporten og kommunen har fått flere påpakninger.

Fylkesmannen konkluderer med at kommunen har brutt loven som skal sikre faglig forsvarlighet. Kommunen har heller ikke et system som sikrer at bruk av tvang og makt overfor personer med utviklingshemming utføres etter helse- og omsorgstjenesteloven.

– Det er alvorlig at det er lovbrudd. Det er alvorlig at disse avvikene finnes, sier seniorrådgiver Gry Bogetun hos Fylkesmannen i Finnmark.

For dårlig system

Kommunen har ikke hatt tilstrekkelige rutiner for å sikre forsvarlige tjenester og lovlig bruk av tvang og makt.

– De har manglet individuelle planer og man har ikke hatt god nok opplæring i bruk av tvang, sier Gry Bogetun.

Som eksempler nevnes at vedtak ikke er fattet. Alle ansatte har ikke faglig god nok bakgrunn. Alle har ikke fått opplæring i tvangsregelverket. Det har for eksempel vært foretatt begrensning av matinntak og prosedyrer for leggetid. Virksomheten har heller ikke hatt tilstrekkelig fokus på andre løsninger enn bruk av tvang ved utfordrende atferd.

– Det er en utfordring til enhver tid, med utskifting av personale, med mer. Det er krevende å sikre at nytt personell får tilstrekkelig opplæring, sier Bogetun.

Dette er avvikene:

* Alta kommune har ikke et system som sikrer faglig forsvarlighet i alle tjenestetilbud til barn og unge med utviklingshemming.

* Alta kommune har ikke et system som sikrer at bruk av tvang og makt overfor personer med utviklingshemming utføres etter helse- og omsorgstjenesteloven.

– Når kontrollen med tjenesteutøvelsen ikke er tilstrekkelig, kan det oppstå denne typen avvik. Det vil være sånn i all form for tjenesteutøving med mennesker. Det sklir ut, det blir ikke godt nok og det blir ikke fanget opp, sier Bogetun.

– Hvordan kan dette pågå i mange år uten at avvik blir oppdaget?

– Vi har bare sett på forhold det siste året. Avvikene vi har funnet handler bare om observasjoner fra denne tida, sier hun.

Styring, ikke vold

– Betyr funnene at det har vært brukt ulovlig vold?

– Nei, det henger ikke sammen i det hele tatt. Hvis det har vært vold, noe vi ikke har kunnskap om, er det hendelser som følger av at noen har gjort noe de ikke burde gjøre, sier Bogetun.

– Når man jobber med barn med funksjonsvansker er det viktig å jobbe systematisk. Observasjonene våre forteller at man ikke har klart dette godt nok. Det betyr ikke at det ikke gjøres godt faglig arbeid, men det betyr at det ikke utføres systematisk godt faglig arbeid. Og ledelsen har ikke kontrollert dette godt nok, sier hun.

Jobber på spreng for å rette opp

Rådmannen i Alta tar selvkritikk på at lovstridige forhold ikke har vært avdekket før.

– Vi jobber på spreng for å rette opp feil. Fylkesmannen sier veldig mye er på plass, og personalet er positive og står på. Vi skal få det til på barneavlastninga. Vi er ikke der ennå, men vi er godt i gang, sier rådmann Bjørn-Atle Hansen.

Mye takket være flinke ansatte, mener han de skal få ting på plass i løpet av våren.

– Her trengs noen runder på opplæring, både innenfor lovverket og ellers. Og så må vi få en del rutiner på plass, sier han.

Etter fjorårets hendelser, som hele organisasjonen har vært sterkt preget av, har avdelingen for barn og unge gjennomgått og oppdatert styringssystemet, både for barneavlastninga og tiltaksbasen. De har vært nødt til å restarte hele systemet. Nå har de implementert det samme styringssystemet som resten av avdelingene i habiliteringstjenesten bruker. Et system rådmannen mener er av topp klasse.

Ikke fanget opp

– Hva med alle årene som har gått, hvorfor har dere ikke gjort dette før?

– Vi har ikke klart å fange det opp. Kanskje vi burde ha gjort det, men det har vi ikke gjort. Dette var en vekker for mange. Det skulle ikke skjedd, men det gjorde det jo, sier Hansen.

– Jeg tar selvkritikk på at vi ikke avdekket det før, sier han.

Han trekker samtidig frem at de ikke hadde avvik på tiltaksbasen.

– Det er fordi vi generelt er veldig gode. Innenfor bistand og omsorg blir vi ofte brukt som eksempelkommune. Også innenfor tiltak på tiltaksbasen, forklarer han.

Han synes derfor det er ekstra leit at de ikke har klart å få de samme gode systemene for barneavlastninga.

– Vi har jo et system som brukes i bistand og omsorg, alle tilbud til ressurskrevende brukere, som vi har mange av. Og utenom barneavlastninga har vi alt på stell, slår han fast.

– Jeg må påpeke at personalet jobber veldig bra, og er positive. Vi har slitt for å få tilbudet faglig godt. Men en tilsynsrapport er en tilsynsrapport, og dette må vi forholde oss til, sier Hansen.

Må rette  opp

Nå krever Fylkesmannen at Alta kommune retter opp avvikene. Utviklingshemmede barn har krav på samme behandling og sikkerhet som andre barn og voksne.

– Forholdene vi har funnet er alvorlige. Nå må kommunen rette opp i forholdene, og sikre at avlastninga blir drevet i samsvar med loven, sier Linda Kråkenes, fungerende avdelingsdirektør i helse- og sosialavdelingen hos Fylkesmannen.

* Kommunen har frist på seg til 22. mai til å fortelle hvordan de tenker å rette opp forholdene.

Bjørn Atle Hansen Foto: Tom Skoglund