– Vi landet sent i går kveld i Alta med SK 4434. Under siste del av innflygingen ble vi rett før landing belyst med laser. Dette er svært forstyrrende i en viktig og konsentrert fase ved flygingen rett før landing, sier kaptein Pål Simonsen i SAS.

– Vi kom inn til Atla så sent som i halv tolv-tiden, og landet mot sørøst. Like før landing ble vi belyst av et grønt laserlys fra Bossekop-området. Vi opplever det som veldig forstyrrende i innflyginga. Vi føler at det er farlig. Det er i siste og mest kontrollerte fasen før landing, og vi ønsker å ha full konsentrasjon rundt landinga, sier han.

Simonsen sier det var ingen tvil om at lyset var rettet mot dem. Han synes det var svært ubehagelig. Er man uheldig, kan også synet bli skadet.

– Det var ett lys, men vi så det flere ganger. Vi blir blendet av det, så vi ser bort fra det med en gang. Det er likevel veldig forstyrrende under innflyginga.

Nå var det heldigvis fine landingsforhold og alt gikk bra denne torsdagskvelden. Simonsen vil likevel at det kommer frem hvor alvorlig dette kan være.

– Det er bare å se hvor mange saker som har vært i media, og hvor sterkt Luftfartsverket reagerer på det, sier flykapteinen, som håper det ikke skjer flere ganger.

Blir anmeldt

Han tror det må være en eller annen som har fått tak i en laserpenn, og som ikke vet hvor farlig det er.

– Vi rapporterte det til kontrolltårnet, som tok kontakt med politiet. Det var ikke noe dramatikk. Men saken blir anmeldt, forteller Simonsen.

Også i fjor var det noen som lyste på fly med laser i Alta. I 2010 klarte politiet å spore opp en tenåring som hadde lyst på et Norwegian-fly med laser fra Saga.