Etter at 21 år gamle Espen Giæver Antonsen forsvant uten å gi lyd fra seg natt til mandag, har det vært lett intenst langs byens gater, i fjæra langs Hammerfest-bassenget, i friluftsområder som omkranser byen. Venner bosatt i byen så vel som venner Espen har truffet på nett, på diverse nettfora så vel som på dataspillet World of Warcraft, har blitt kontaktet. Politiet har kjørt sitt eget etterforskningsløp, hvor Espen er etterlyst i Norge og etter hvert skal etterlyses internasjonalt.

Det har vært gjort gjentatte forsøk på å få kontakt med den savnede, uten å lykkes.

– Vi har gjort alt det vi kan. Det er slett ikke sikkert letingen har noe for seg, men vi klarer ikke å sitte med hendene i fanget.

Et siste adjø

Ann-Kristin Giæver Mathisen. Foto: Privat

Søndagskvelden tilbringer Espens mor Ann-Kristin Giæver Mathisen hjemme i huset i Breilia, sammen med sønnen, datteren og onkelungen til Espen. Det går i TV-titting, små prat og vanlig søndagshygge. Tonen mellom søskenparet og mora er akkurat som den bruker å være: god. Espen leker og tuller med onkelungen sin.

Sønnen gir ingen signaler til mora om at noe som helst er galt.

Etter hvert går støresøsteren og legger seg. Det nærmer seg midnatt, og bare Espen og mora sitter igjen.

– Espen bruker å være hos meg på kveldene, men han har alltid vært opptatt av å få seg nok søvn slik at han er opplagt til skolearbeid og slikt. Han dro fra meg cirka klokka halv tolv, han sa han var trøtt og skulle hjem for å sove. Da han gikk til bilen sa jeg «sees i morgen», og fikk til svar at joda, han skulle jo hente søstra og kjøre henne til skolen.

Espen setter seg inn i bilen og kjører av gårde. Dette er det siste Ann-Kristin ser til sin sønn.

Varslet politiet umiddelbart

– Jeg våknet klokka fem på syv mandag morgen av at det kom inn en melding på telefonen min. Den var fra min mor. Hun sa at Espen ikke var hos dem, der han bor. Deretter spurte hun om han hadde overnattet hos meg. Jeg skjønte med en gang at noe var galt, sier Ann-Kristin.

Meldingen fra Espens bestemor får mamma Ann-Kristin til å reagere sporenstreks.

– Det er helt unormalt av han å bare bli borte slikt. Det er ikke likt han i det hele tatt.

Ann-Kristin forsøker å ringe sin sønn, men den automatiske telefonsvareren som slår inn forteller at telefonen er slått av eller befinner seg i et område uten dekning.

Det tar ikke lang tid før Espens mor har mobilisert familie og nære venner. De tar til gatene på morgenen, kjører rundt og ser etter Espen og bilen han disponerer. Men verken sønnen eller den burgunderrøde Mazda 626-en er å se. Ann-Kristin kontakter politiet.

– Jeg vet at politiet vanligvis opererer med en 12-timers grense før de går ut og melder noen savnet, men jeg valgte likevel å ta kontakt på morgenen. Nettopp fordi dette er så unormalt til han å være reagerte de raskt, og sendte ut en etterlysning til andre politistasjoner og politidistrikt tidlig på formiddagen.

Hammerfest-Karigasniemi-Haparanda

SAVNET: Espen Giæver Antonsen fra Hammerfest. Foto: Privat/Politiet

Ikke lenge etter blir Ann-Kristin oppringt. Det er en betjent fra Hammerferst-politiet. Han forteller at folk på tollstasjonen i Karigasniemi sørøst for Karasjok har meldt om at bilen til Espen ble fotografert da den passerte grensa inn til Finland. Grensepasseringen skjedde klokka 02.39, drøyt tre timer etter at Espen dro fra Ann-Kristins hus i Breilia.

– Bildene som ble tatt her viste at bilen hans passerte grensa. Men politiet sa at de ikke kunne se om det var Espen som kjørte.

Noe senere kommer en ny melding. Kamera på grensa mellom Finland og Sverige, i Tornio/Haparanda, har fanget på film bilen Espen disponerer.

– Grensepasseringen inn til Sverige skjedde klokka 10.34. Heller ikke her klarte de å med sikkerhet se at det var Espen som kjørte bilen.

På et tidspunkt bestemmer politiet seg for å starte innhenting av elektroniske data fra Espens mobiltelefon og data knyttet til bruk av bankkortet hans.

De får napp.

12 minutter etter grensepasseringen i Haparanda viser det seg at 21-åringens bankkort ble brukt, i en minibank i området.

Etter dette har det ikke vært noen spor etter savnede.

Løse observasjoner

– I går kom det inn mange observasjoner fra Harstad-området, fra Grattangsfjellet, Narvik. Jeg tenkte – er det han? Kanskje han er på tur nordover – hjem til oss? Men vi vet fortsatt ikke. Det er bare løse observasjoner av det som kanskje er bilen hans som er kommet inn, ingen har sett noe til Espen.

Mange spørsmål

Ann-Kristin forteller at hun synes det virker som at det lokale politiet gjør så godt de kan, men hun skulle ønske politiet ville presse hardere på overfor både telefonoperatør og bank:

– De elektroniske sporene vi har å gå etter kan være avgjørende for at vi skal forstå hva som har hendt. Vi har fått vite at telefonen hans var i Hammerfest-området da den ble slått av eller mistet dekning. Men Telenor har ikke klart å svare politiet når det gjelder telefonbruken før kontakten forsvant. Ringte Espen til noen før dette? Ble han oppringt av noen? Ble det sendt noen meldinger eller gikk det ut datatrafikk? Dette burde politiet presset Telenor på, for å få svar raskere.

– Og når det gjelder banken så har vi ennå ikke fått svar på hvor mye penger som ble tatt ut fra Espens bankkort i Haparanda. Vi vet heller ikke om det ble tatt ut penger i Hammerfest. Eller om han disponerer andre kontoer, sier Ann-Kristin.

Selv mener hun det er viktig å finne ut av hvor mye penger som ble tatt ut i Haparanda:

– Han tok ikke med seg tannbørste, ingen klær, ingenting. Om han har kjørt av gårde av fri vilje, så vil størrelsen på uttaket fra minibanken kunne fortelle oss om hva han har planlagt. Kanskje har turen vært spontan? Men der igjen, hvorfor har ikke bankkortet blitt brukt flere ganger? Vi sitter her med forferdelig mange spørsmål, og alfor få svar.

Underlig Facebook-melding

– Meldingen handler om en fotballkamp, så akkurat innholdet er det ikke noe spesielt ved. Men Espen skriver vanligvis godt norsk, gjerne med dialekt, når han skriver på Facebook. Denne meldingen var imidlertid full av skrivefeil. Jeg spør meg om han enten har skrevet meldingen på telefonen mens han kjørte bilen på vei ut fra Hammerfest, eller om noen har tatt mobilen hans og skrevet inn en melding for at det skal virke som at alt er normalt. Eventuelt om han ble tvunget til å skrive dette inn av en eller flere andre som har truet han.

Bønn til svensk politi

– Grensepasseringene og bankkort-bruken gjør at vi tør håpe at han er i live. At det kanskje bare har vært for mye press i det siste, og at han derfor bare trengte å lufte seg. Men vi vet fortsatt ikke med sikkerhet om det er Espen som kjørte bilen ut fra Hammerfest. Kan noen ha truet til seg bankkortkoden, gjort noe med han, tatt telefonen og bilen og deretter kjørt av gårde? Eller har han selv gjort dette, med tanke på å gjøre noe alvorlig med seg selv? Jeg håper selvfølgelig at Espen bare skal dukke opp av seg selv. Men jeg frykter at noe alvorlig kan ha hendt med gutten min.

Hun har også en bønn som hun håper svensk politi vil notere seg:

– Jeg håper politiet kan få ut bilder fra minibanken hvor bankkortet hans ble brukt, slik at vi kan få endelig avklart om det var Espen som passerte grensa i Haparanda. Og jeg håper svensk politi kan sende om ikke annet én patrulje til å lete etter han langs skogsveiene i Haparanda-området. Det er her sporene etter han slutter. Og selv om jeg ikke ønsker å tenke tanken håper jeg politiet kan se etter om de finner han her.

Kontakt Vestfinnmark politidistrikt på 02800 eller +47 78 42 80 00 dersom du observerer savnede eller kommer over informasjon som kan være til nytte i letingen etter savnede.