– Det er dessverre ikke mange igjen av krigsveteranene som på denne tiden for 75 år siden forlot familie for å dra til Narvik i et forsøk på å beholde landsdelen og landet fritt. Som altaværing og finnmarking er jeg utrolig stolt over innsatsen som verken historien, det offisielle Norge eller norske medier har gitt anerkjennelse som fortjent, slår Davidsen fast.

En siste sjanse

Alta-ordføreren hadde ingen personlige relasjoner til krigsinnsatsen til Alta Bataljon da hun startet jobben med å få det offisielle Norges anerkjennelse. Senere skulle hun få vite at også bestefaren, Arthur Davidsen, var med bataljonen og kjempet i fjellene rundt Narvik.

– Det har vært en utvikling. Mitt inntrykk var at det ikke skulle snakkes om krigen i tiårene rett etter, men gradvis har historien om Alta Bataljon innsats kommet mer og mer fram. Det samme om tiden i krigsårene, nedbrenningen av Finnmark og evakuering og gjenreisning. Det har gjort meg stolt å høre hva Alta Bataljon utrettet,  men også hvordan kvinner og menn, unge og gamle, kom tilbake og fikk gjenreist Finnmark.

– Du er ikke stolt over hvordan myndighetene har opptrådt etter krigen?

– Når det gjelder mangelen på anerkjennelse av innsatsen til Alta Bataljon er den etter min oppfatning skammelig. Det hadde kostet så lite å komme med en offisiell takk til veteranene. Det er fortsatt sårt at det offisielle Norge ikke har gitt en anerkjennelse av innsatsen. Krigen kostet både for den enkelte, for familier og lokalsamfunn, sier Davidsen og legger til:

– Mange regjeringer har hatt muligheten, også den sittende som er utgått fra mitt eget parti. Alle har sviktet. Vi kan håpe at takken kommer i forbindelse med markeringen av frigjøringen 8. mai og det arrangementet Alta kommune har lagt opp til.