Fylkeslederen i Finnmark Nei til EU inviterer til årsmøte i Alta, vel vitende om at hun har bred støtte i folket i sitt syn på EU-medlemskap.

Ikke som forespeilet

– I april har det vært 10 år sammenhengende nei til EU på målingene. På Stortinget er det et klart flertall for medlemskap, mens 74 prosent av folket nå sier nei. Rikspolitikerne er i utakt med folket, konkluderer Synnøve Thomassen, og ser det samme når det gjelder EØS.

– 90 prosent  av stortingsrepresentantene er for EØS, mens det nå kanskje er 50/50 ute i folket, anslår Thomassen, som ikke legger skjul på at målet er å si opp avtalen.

– Det har utvikla seg til å bli noe helt annet enn den avtalen vi ble forespeilet, tilføyer hun, og tenker både på folkestyret og selvråderett.

Medlemstallet faller

For organisasjonen er det en tankevekker at de har stor støtte i sak, men fallende medlemstall.

– Medlemstallet i Nei til EU synker jevnt over hele landet. Ikke en dramatisk nedgang, men likevel et tankekors. En logisk forklaring på dette kan være at en ny norsk EU-søknad ikke er aktuell politikk i dag. Men EU-kampen er på ingen måte over, fastslår altaværingen, som i mange år har stått på barrikadene mot unionen.

Lørdag er det årsmøte, etterfulgt av et åpent møte med gjester fra flere alliansepartnere. Altajenta Benedikte Pryneid Hansen er i dag nestleder i Nei til EU og har meldt sin ankomst til årsmøte. Hun skal snakke om den politiske ståa og utfordringene organisasjonen har i dag, heter det i en pressemelding.