Hjertestarter og søkestenger er nå tilgjengelige på samfunnshuset i Kviby. Grendelaget har gjennom vinteren sørget for at 13 av bygdas beboere har gjennomgått kurs i bruk av hjertestarter. Og alle er med på en frivillig beredskapsliste, hvor man kan ringe etter hjelp ved behov.

Lett tilgjengelig

– Lista er tilgjengelig ved samfunnshuset og hjertestarteren henger godt synlig på veggen rett innenfor døra. Vi mener dette betyr en betydelig styrking av sikkerheten for innbyggerne i bygda, sier grendelagsformann Stig Gøran Hagen.

Han sier han håper det ikke skal bli bruk for hjertestarteren, men understreker at man kan redde liv siden det alltid vil gå tid før ambulanse eller helsepersonell er på plass, dersom noen skulle få behov for livreddende førstehjelp.

Nødvendig utstyr

– Med den tragiske skredulykken i fjor i friskt minne, har vi i grendelaget diskutert og kommet til at søkestenger for å kunne søke etter personer, hvis noen blir tatt av ras, er helt nødvendig å ha tilgjengelig. Nå har vi fått støtte fra TK. Motor og MX Sport til å skaffe grendelaget et antall søkestenger, og de vil også være tilgjengelige samme sted som hjertestarteren. Her kan man også ringe dem som er ført opp på lista, dersom man får behov for søkestengene, sier Hagen.

Større bevissthet

Skredulykka som skjedde i fjellet ved Kviby sist vinter, har ført til betydelig økt fokus på sikkerhet blant ungdom som drar på scootertur. Tidligere i år arrangerte en scooterforhandler to runder med skredkurs. I tillegg ble det etter jul arrangert skredkurs med utflukt til rasområdet nært Kviby for en gruppe ungdommer.

Scooterforhandlerne i Alta har de siste årene også markert sikkerhet på fjellet mer tydelig enn før, blant annet gjennom salg av «sikkerhetssekker». De innholder søkestenger, elektronisk skredsøker, spade og vindsekk for overlevelse i uvær.