Ingenting overlates til tilfeldighetene når det er konfirmasjon i Kautokeino. Forberedelsene har startet for flere måneder siden, og gamle tradisjoner følges. Riktig rein er hentet fra flokken for å gi skinn til de fineste skallene og bellinger. Besteforeldre, tanter, onkler, gudforeldre, naboer og foreldre har sydd og slaktet, vevd, bakt og pyntet.

Også det egentlige budskapet blir tatt på alvor. Dåpsløftet blir fornyet med seriøsitet. Hver konfirmant har vært med på minst åtte gudstjenester, og har fulgt et omfattende program lagt opp av Kirken.

Sogneprest Bjarne Gustad taler om oss syndige mennesker, som likevel har et håp via ordet «unnskyld», samt folde hendene og diskutere livet og tilgivelse med Vårherre. Han taler direkte og oppfordrer de unge festkledte til og i hvert fall prøve å følge Guds ord og anvisninger.

Rekordstort kull

I år er det rekordstort konfirmasjonskull i landets største kommune. Effekten kom raskt etter at ordfører Anton Dahl i år 1999 oppfordret familiene til å «lage» millennium-barn, samt øke folketallet i kommunen. 49 ungdommer har sist og forrige helg knelt foran alteret og blitt velsignet. Og de har hatt storslåtte familiefester som styrker allerede gode bånd mellom slekter, venner, naboer og bygda.

Så mange konfirmanter var det i år at man delte det på tre gudstjenester. Sogneprest Gustad fikk også bistand av Karasjok-prest Jan Høifødt for å få avviklet seremoniene.

Tidlig start

For konfirmant Anna Christina S. Buljo (15) startet den store dagen tidlig. Mamma Karen Anna og hennes kjæreste Mathis A. Oskal har i månedene før forberedt seg grundig. Karen Anna har sydd ny kofte til datteren. Ca. 40 meter måler den nederste borden, om den brettes ut. Alt skal være nytt. På bordet i stua ligger alt klart: Ny lue, store søljer, belte med sølvpynt, nytt silketørkle og mye, mye annet.

Ved åttetiden om morgenen starter pyntingen. Bellinger av skinn og nye skaller surres på plass av nye skallebånd. Eller surre blir ikke rette ordet. Tante Berit er dypt konsentrert og legger båndene med stor presisjon. Hun vet at manges blikk først går på skallebåndene, er de presise får resten av antrekket en god dom.

Like tidlig startet konfirmant Anja Risten Nilsdatter Buljo Eira sin store dag. Grundig påkledning, der alt skal stemme og matche, ledes av mamma Kirsten Anne Grethe. En for lang tråd i silkesjalet blir presist kuttet. Pappa Nils S. Buljo har tidligere i vinter slaktet rein for skinn og kjøtt. Ca. 200 gjester er invitert til middag etter høytiden i kirken. Nils vet at her kommer landets fremste eksperter på reinkjøtt. Derfor er det kun vakre biter av steik og bog som teller. Festmaten bidos har lange tradisjoner, og er så langt fra fastfood som mulig.

Etter kirken har de ulike familiene invitert til stor sammenkomst på samfunnshus, hotell og i andre større lokaler. Folk kommer, hilser på, overrekker gaver, spiser, drikker kaffe, nyter kaker, prater litt mer, hilser på nyankomne og rusler kanskje videre til neste konfirmasjon.

Rundt bordene går praten lett. Om de vakre ungdommene i kirken, om velsmakende mat, om et nytt mønster på en kofte, at reinbeitene denne vinteren har vært rekordgode – og at ungdomsidolet Isac Elliot er på vei til Kautokeino.