– Det vi opplever er at alle demokratiske prosesser settes ut av spill av at Sametinget har fått eksklusiv rett til å endre spillereglene. Nå er det på høy tid at vi får vite hva som foregår i de såkalte konsultasjonene mellom Sametinget og regjeringen. Det eneste vi nå vet er at godt forankrede demokratiske prosesser settes til side, og at Finnmark blir stående igjen som en taper, sier Alta-ordfører Laila Davidsen i en kommentar til de siste dagers debatt om utnyttelse av vindkraft og naturressurser.

Mister troverdighet

Sametingspresident Aili Keskitalo har langt på vei bekreftet at Sametinget har hatt suksess i konsultasjonene med olje- og energiminister Tord Lien (Frp). Ved å gi tommelen opp for kraftlinja fra Balsfjord til Skaidi, fikk Sametinget gehør for å parkere Falerassa vindkraftverk i Kvalsund. Ifølge Keskitalo skjedde dette etter konsultasjoner og enighet mellom staten, reindrifta og Sametinget. Samtidig er det også klare signal fra andre næringer, blant annet gruve- og mineralnæringen, at en bør holde seg vekk fra Finnmark fordi det ikke lengre finnes forutsigbarhet.

– Det er svært bekymringsfullt det som skjer. Når det gjelder vindkraft har det blitt utarbeidet en regional vindkraftplan der Falerassa stod igjen som et av prosjektene med minst ulemper og best potensial. I en meget bred prosess hvor nær sagt alle berørte i Finnmark har hatt mulighet til å påvirke, har altså noen prosjekter blitt pukket vekk samtidig som andre har fått grønt lys. Til sist har dette blitt vedtatt med stort flertall av fylkestinget for at vi så opplever at alt dette settes til side av en lukket prosess. Det er så udemokratisk at det ikke er til å få sagt, kommenterer Alta-ordføreren.

Null utvikling i Finnmark

Hun frykter at det eneste Sametinget har oppnådd er å sparke bein under det som så ut til å bli en positiv utvikling i Finnmark.

– Skal vi godta at Sametinget stopper utviklingen på fylkesgrensen mellom Troms og Finnmark. Nei, dette er både i praksis og rent prinsipielt så alvorlig at vi ikke kan godta det, slår Davidsen fast.

Knefall av ministeren

Arbeiderpartiets stortingsrepresentant Kåre Simensen er i likhet med Davidsen svært opprørt over det som nå skjer. Han er imidlertid redd for at debatten kan avspores fra å handle om demokrati og Finnmarks utvikling til å bli en debatt om etnisitet og urfolksrettigheter.

– For meg er samiske rettigheter en selvfølge, men det er rettigheter som skal være innordnet demokratiet. Det vi nå opplever er en minister fra Frp som gjør knefall for Sametinget i en prosess som er svært udemokratisk. Hva har ministeren lovet Sametinget og NSR når de kan gå ut med ubegrenset selvtillit å si at de kan stoppe all vindkraftutbygging og naturinngrep?

Simensen opplever at regjeringen og minister Tord Lien (Frp) har lovet Sametinget «stopp av alt» i Finnmark mot at Sametinget gir grønt lys for traseen for 420 kV-linja gjennom inn i Finnmark.

– Finnmark kan få inntekter og utvikling gjennom uvær. Ingen steder er mer egnet for vindkraft enn Finnmark, men det skal vi altså ikke få muligheten til å utvikle. Det betenkelige er at Sametinget nå synes å ha fått fullmakt til å stoppe vannkraft, hyttebygging og mineralprosjekt.

Ikke bra

Varaordfører i Alta kommune, Ronny Berg, rt partifelle av energiminister Tord Lien. Han innrømmer at han er skuffet. Berg ønsker likevel ikke å gå ut med sterk kritikk av sin partifelle, men vedgår at det er et mysterium for han at Frp har overlatt styringen av Finnmark til Sametinget.

– Det som skjer er ikke demokratisk forankret. Det verste er at vi ikke bare snakker om Falerassa og et tapt vindkraftprosjekt, men at vi nå ser det samme når det gjelder vannkraft. Vi snakker om miljørettede prosjekt og en måte å oppfylle landets klimamål hvor fornybar energi er svært viktig. Samtidig mister Finnmark muligheten til å bestemme sin egen utvikling, påpeker Berg.