– Når så mange reiser samtidig i neste uke blir det mye bagasje som skal sjekkes inn, forklarer Dahl, som er stasjonssjef ved SAS Ground Handling på Alta lufthavn.

Han ber om at påsketuristene tar med i beregningen at det går med tid til både innsjekking, sending av spesialbagasje og sikkerhetskontroll. Mange har gjerne med seg ski eller annet utstyr som krever litt ekstra i påsken.

Minst mulig håndbagasje

Vi oppfordrer folk til å reise med lite håndbagasje. Ha mest mulig pakket i bagasjen som skal sjekkes inn, er rådet fra Dahl.

Luftfartstilsynet har nemlig innført økte krav til etterkontroll av håndbagasje. Det betyr at mindre håndbagasje vil medføre at det går raskere i sikkerhetskontrollen.

Glemmer maks størrelse

– Ombordstigningen blir også smidigere. Husk at reglene er ett kolli håndbagasje, maksimalt 55 cm x 40 cm x 23 cm. Det er det noen som har glemt, påpeker stasjonssjefen.

Han ber også om at man er nøye med å pakke skiposer, bager og sekker, slik at det ikke er henger løse reimer.

– Det er for øvrig fortsatt grunn til å minne om at det kan være fornuftig å forberede seg før sikkerhetssjekken. Det betyr at man tar av seg beltet og store smykker, i tillegg til at elektroniske eller elektriske gjenstander som er større enn lommeformat, skal gjennomlyses for seg selv. Det gjelder alt fra nettbrett til hårføner. Flytende væske skal være i beholdere på 100 milliliter eller mindre og legger i en gjennomsiktig pose, sier Dahl.