– Jeg synes dette er kjempemorsomt.

I oktober i fjor vedtok nestleder Bernt Tande og medlemmene i kommunens eldreråd å utforme et skriv hvor de tar for seg sine bekymringer knyttet til Pasientreiser. Eldrerådet har i likhet med mange andre fra vestfylket sett seg leie på at turene til UNN varer mye lengre enn nødvendig:

– Vi mener det er for galt at folk skal måtte gå og slenge i Tromsø hele dagen, i stedet for å få lov til å dra hjem med første fly. For mange pasienter, ikke minst eldre, er reisen tung nok i seg selv. Da er det dumt at den blir mye lengre enn nødvendig, sier Tande.

Viktig problemstilling

Skrivet fra eldrerådet ble stukket i handa til Ronny Berg (Frp) da han nylig dro til Oslo for å vikariere på Stortinget.

– Faren min (Svein Berg, red. anm) sitter selv i eldrerådet, og han mente skrivet kunne være av interesse også for politikere sentralt. Jeg putta brevet i lomma, dro til Oslo og ga dette til vår partikollega Kari Kjønaas Kjos, som er leder av Helse- og omsorgskomiteen på Stortinget. Hun skal ta det videre nå, forklarer Berg.

– Problemstillingen eldrerådet tar for seg er veldig viktig for mange. De sier rett ut det som alle ser, nemlig at det er uholdbart for pasientene å sitte i Tromsø et halvt døgn ekstra. Jeg håper vi får gjort noe med denne praksisen, sier Berg.

Lover å se på skrivet

Overfor Altaposten bekrefter en påskeferierende komitéleder Kjos at hun har mottatt brevet.

– Skrivet fra eldrerådet i Alta vil jeg gå gjennom over påsken. Det har jeg lovt, og det skal jeg gjøre. Brevet er veldig konkret, og tar for seg et område der regelverket kanskje ikke fungerer godt nok, sier Kjos, og legger til at hun mener slike innspill er verdifulle.

Tilfeldighetene ville ha det slik at Kongen i Statsråd fredag behandlet en proposisjon angående akkurat Pasientreiser.

Kjos sier at hun ikke har rukket å sette seg inn i denne ennå, men lover at hun vil gå gjennom proposisjonen med blant annet eldrerådets innspill i tankene.

FORNØYD: Bernt Tande i eldrerådet. Foto: Magne Kveseth