En årelang konflikt mellom Finnmarkssykehuset HF og selskapet Psykia AS har nå toppet seg ved at daglig leder i Psykia Thor Kvakkestad har anmeldt Torbjørn Aas, Inger Lise Balandin og en ukjent medarbeider ved Finnmarkssykehuset. De tre har ifølge Kvakkestad «snoket» i taushetsbelagte pasientjournaler. Sykehusdirektør Aas nekter for at han personlig har gått inn i pasientjournaler, og sier han heller ikke har instruert noen andre til å gjøre dette (se hele svaret fra Aas lengre ned i artikkelen, red. anm).

Slike pasientjournaler skal ifølge Kvakkestad ikke åpnes av uvedkommende – kun personell som deltar i behandlingen av den aktuelle pasienten har ifølge han anledning til å lovlig åpne og lese disse.

– Omtaler lovbrudd i rapport

At det faktisk har funnet sted et slikt brudd mener Kvakkestad fremgår klart i en rapport Balandin har fått utferdiget på oppdrag fra Aas. Bakgrunnen for at rapporten ble bestilt var et ønske fra ledelsen i Finnmarkssykehuset å «avdekke ulike avvik i forhold til fristbruddpasienter».

I et dokument underskrevet Aas står følgende:

«Etter gjennomgang av samtlige tilgjengelige journaler i BUP DIPS og DIPS finner det ikke noe som tyder på samarbeid, utover pasienter som er inneliggende på Post Alta med parallelle behandlingsforløp hos Psykia AS».

– I tillegg refereres det til en rekke konkrete opplysninger fra forskjellige journaler. Det er hevet over enhver tvil at man har gått inn i journalene – og dette er ulovlig! Med mindre man deltar i behandlingen av pasienten og går inn i journalene som et ledd i å behandle pasienten så skal man holde seg langt unna. Administrativt ansatte, som Torbjørn Aas og Inger Lise Balandin, har ingenting i disse journalene å gjøre. De har gjort seg skyldig i et grovt brudd på lovverket, sier Thor Kvakkestad.

– Og det blir jo ikke mindre pikant av at Torbjørn Aas er tidligere politimester i Vest-Finnmark. Han, av alle, burde forstå at man ikke kan holde på å bryte lovverket slik, legger Kvakkestad til.

Flere lovbrudd

Ifølge Kvakkestad er ikke dette første gang Finnmarkssykehuset i realiteten bryter lovverket.

– Klinikksjef Gunn Heatta har tidligere avslørt forretningshemmeligheter ved å gå ut offentlig og fortelle om timesatsene vi fakturerer Helseforetaket for – satser som for øvrig er blitt til etter avtale med Helfo (Helseøkonomiforvaltningen, red. anm). I samme åndedrag som forretningshemmelighetene ble eksponert la Heatta også fram detaljert informasjon om behandlingsforløpet for en pasient som vi hadde brukt veldig mye tid på. Dette var en pasient som hadde vært utsatt for en svært traumatisk hendelse, der hennes sønn var anklaget for drap på hennes barnebarn, sier Kvakkestad.

I en mail fra avdelingsdirektør Kristin Bøgseth i Helfo til Finnmarkssykehuset med kopi til Kvakkestad går det fram at Bøgseth mener det er problematisk at Heatta oppga timeprisene. Videre skriver hun: «vi opplever det særdeles bekymringsfullt at komplekse enkeltsaker blir trukket fram på en slik måte at taushetsplikten blir utfordret».

Kvinnen det er snakk om har i ettertid selv stått fram med historien sin i Dagbladet.

– Klinikksjef Heatta brukte dette eksempelet overfor Nordlys, som et «bevis» på vi fakturerer Finnmarkssykehuset for store summer uten at det er grunnlag for det. Ja, vi fakturerer Finnmarkssykehuset og ja, det har blitt penger etter hvert. Men vi mener det er behov for alle de timene vi har brukt på pasientene våre. Vi gjør det vi kan for å få dem friske og funksjonelle igjen, det er også dette vi skal gjøre, i henhold til avtalen vår med Helfo, sier Kvakkestad.

Kristina Corneliussen. Foto: Tom Skoglund

Kristina Corneliussen er en av de 31 fristbruddpasienter som har fått sin journal åpnet og gjennomgått av Finnmarkssykehuset. Påstanden er at journalene er åpnet uten at det fantes hjemmel for det, og er anmeldt av Psykia AS og leder Thor Kvakkestad (se egen sak). Også noen av pasientene har valgt å anmelde helsedirektør Torbjørn Aas og klinikksjef Inger Lise Balandin.

– Det er helt uvirkelig at en sykehusdirektør kan få seg til å gjøre noe slikt. At det går an! I journalen min står det svært personlige detaljer om mine psykiske utfordringer. De har gått inn og snoket i det som er noe av det mest private jeg har – psyken min, sier Corneliussen, som blant annet lider av ADHD i kombinasjon med ettervirkninger fra en traumatisk hendelse i barndommen.

Journalen det er snakk om er den som inneholder den opprinnelige henvisningen fra da Corneliussen ble sendt videre til Psykia AS som fristbruddpasient.

Selv opplever hun dette som et grovt overgrep fra Finnmarkssykehusets side.

– Jeg har brukt mange år på å stole på behandlerne mine, Thor og Robert. De har fått meg til å etter hvert innse at det er trygt å snakke om problemene mine til dem. Og så opplever jeg et slikt overgrep fra sykehuset. Jeg får ikke satt ord på dette. Det er helt forferdelig, sier hun.

Det var Psykia-leder Kvakkestad som gjorde Corneliussen oppmerksom på at snokingen hadde funnet sted.

– Som jeg forstår det har sykehuset gjort dette for å grave opp bevis i en sak mot Psykia som omhandler økonomi. De har ikke hatt noen medisinske motiv for å gjøre dette. Etter hvordan jeg forstår det så er dette et regelbrudd. Og hvis Finnmarkssykehusets ledelse tillater seg å bryte reglene for å «ta» Psykia, hvilke andre regler kan de finne på å bryte, spør hun.

Overrasket

Sykehusdirektør Torbjørn Aas sier til Altaposten at han ble overrasket over å få vite at han var politianmeldt. Han har nemlig ikke blitt gjort oppmerksom på dette, verken fra politiet eller fra Thor Kvakkestad og Psykia AS.

Mandag denne uka var Altaposten i kontakt med Finnmarkssykehuset, først da ble Aas klar over dette:

– Jeg har vært helt ukjent med at jeg var politianmeldt, inntil Altaposten informerte meg om dette på mandag. Fortsatt er jeg ikke gjort kjent med hva jeg er anmeldt for, om etterforskning er startet og hvilken status jeg har i en eventuell pågående etterforskning. Det jeg har skjønt er at denne Kvakkestad av en eller annen grunn har hatt behov for å sende sin anmeldelse av meg til Altaposten, i stedet for å informere meg om dette, sier Aas.

Nekter for påstanden

Altaposten har sendt anmeldelsen over til sykehusdirektøren, men han ønsker ikke å kommentere detaljene i denne før han eventuelt får denne tilsendt via de riktige kanaler.

– Jeg synes ikke det er riktig at jeg skal forholde meg til en politianmeldelse som kommer meg i hende på denne måten.

Aas understreker også at det fort kan bli tolket feil om han går inn og kommenterer en pågående etterforskning.

– Men har du gjort det du er anmeldt for, nemlig å «snoke» i taushetsbelagte pasientjournaler?

– Jeg kan si at jeg i min tid som direktør for Finnmarkssykehuset aldri har vært inne i en eneste pasientjournal. Så vidt jeg vet har jeg ikke engang tilgang til slike systemer.

– Har du instruert andre til å gå inn i journaler tilhørende pasienter som i dag sokner under Psykia AS?

– Nei.

Ba om tilsyn

– Er det korrekt at Finnmarkssykehuset bedt fylkeslegen om å utføre tilsyn av Psykia AS?

– Ja det stemmer, vi har oversendt en sak til fylkeslegen, hvor vi ber de se på om de helsetjenestene Psykia AS leverer er i tråd med gjeldende krav og retningslinjer.

– Tror du Kvakkestads anmeldelse av deg har sammenheng med dette, og er et forsøk på å avspore saken?

– Det vil jeg ikke spekulere i, men det spørsmålet kan jo Altapostens lesere selv reflektere over.

Altaposten har vært i kontakt med klinikksjef Inger Lise Balandin. Hun ønsker ikke å kommentere saken utover det direktør Aas sier.

– Er en grunn til at reglene er strenge

I forbindelse med selskapskontrollen 2013 tok Riksrevisjonen for seg elektroniske pasientjournaler i fire helseforetak. Et av hovedfunnene var at ansatte i helseforetakene har tilgang til helseopplysninger utover tjenstlig behov.

Ifølge ekspedisjonssjef Therese Johnsen skal pasientjournaler holdes unna uvedkommende – av gode grunner:

– Det er en grunn til at reglene er strenge. I pasientjournalene finner vi taushetsbelagte, personsensitive opplysninger, og da er hovedregelen at tilgang krever tjenstlig behov relatert til behandling av pasientene eller konkret hjemmel i lov eller forskrift.  Personopplysningsloven gir blant annet hjemmel for tilgang knyttet til forvaltning av helsetjenesten, sier hun.

Johnsen sier hun antar at dette er fordi pasientjournalene også kan inneholde opplysninger som  angår sykehusledelsens planlegging og oppfølging av helsetjenesten.

Hun understreker at hun uttaler seg på generelt grunnlag.

– Hva angår denne konkrete saken er det umulig for meg å si hva som ligger innenfor personopplysningsloven og hva som havner utenfor.

For tidlig å si noe

På grunn av sykehusdirektør Torbjørn Aas’ tidligere stilling som politimester i Vest-Finnmark har Troms politidistrikt blitt satt til å ta seg av etterforskningen.

Påtaleansvarlig er Henriette Birkelund. Hun sier at saken vil etterforskes på vanlig måte:

– Jeg kan ikke være spesielt konkret, da vi er inne i en tidlig fase av etterforskningen. Vi vil gjennomføre en normal etterforskning, blant annet med avhør av impliserte.