Operativ leder Dan Roger Karlsen kan ikke misforstås i forhold til hva som var rett og galt under skituren Alta videregående skole arrangerte til Bæskades for skolen førsteklassinger på idrettslinja tidlig denne uka.

– Jeg leste om saken i Altaposten i går. Jeg ser på det slik at elevene har gjort det riktige. Dette har de uten tvil opplevd veldig dramatisk og er man usikker, skal man ringe. Det er leveregelen, sier Karlsen i hjelpekorpset.

Viktig lærdom

Karlsen var selv med på redningsaksjonen i Porsanger for noen år siden, der tre ungdommer omkom i uvær. Han understreker viktigheten av å varsle tidsnok slik at hjelpen rekker frem i tide.

– Slik jeg ser det er det ingen tvil om at skolen har et ansvar for å sjekke om elevene har rett utstyr og bekledning med seg. Slik jeg leser saken i Altaposten skulle noen elever vært satt igjen. De var ikke kledd for en slik tur, sier han.

Nå har hjelpekorpset strukket ut en hjelpende hånd overfor skolen.

– Vi har tilbudt rektoren å holde kurs for elevene i rett påkledning og bruk av viktig utstyr.

Fullt fokus

Karlsen sier hjelpekorpset har fokus på nettopp denne typer saker nå som påsken står for døra.

– Det er tydelig at elever nå går med en skrekk i seg etter denne turen og det tyder på at noe ikke har fungert slik det skulle, sier han.

Han ønsker ikke å kritisere de som hadde ansvaret for mye. Det er ikke hjelpekorpsets oppgave. Men Karlsen synes det er viktig å berede grunnen for hvorfor det er viktig å tørre å ta avgjørelser i tide.

– Hvis man føler frykt og er redd og ikke blir tatt på alvor, så bør man varsle. Det er bedre å ringe en gang for mye enn en gang for lite. Det er i alle fall min erfaring.

Støtte som varmer

Marita Jensen er glad datteren Anna, som var med på turen til Bæskades, er trygt hjemme. Anna tørket tårene i går, da lærerne på møtet sa hun gjorde feil som varslet og ba om hjelp. Selv har mamma aldri vært i tvil om at det var riktig å varsle.

– Det betyr veldig mye at en profesjonell organisasjon som Røde kors så tydelig sier at elevene gjorde det riktige. Mange gikk fra gårsdagens debriefing med lærerne med en følelse av at de hadde skylda. At de hadde skaffet lærerne masse ekstraarbeid i forhold til rapportering og møter for å rydde opp i elevenes iverksettelse av en redningsaksjon, sier hun.

Fullt fokus

Dan Roger Karlsen sier hjelpekorpset har fokus på nettopp denne typen saker nå som påska står for døra.

– Det er tydelig at elever går med en skrekk i seg etter denne turen, og det tyder på at noe ikke har fungert slik det skulle, sier han.

Han ønsker ikke å kritisere de som hadde ansvaret under turen for mye. Det er ikke hjelpekorpsets oppgave. Men Karlsen synes det er viktig å berede grunnen for hvorfor det er viktig å tørre å ta avgjørelser i tide.

– Hvis man føler frykt, er redd og føler at man ikke blir tatt på alvor, så bør man varsle. Det er bedre å ringe en gang for mye enn en gang for lite. Det er i alle fall min erfaring, sier Karlsen.

Frøs i lang tid

Marita Jensen kan fortelle at hun allerede klokken 18 tirsdag fikk SMS på telefonen fra datteren. Turen startet forøvrig samme formiddag.

– Hun skrev at hun holdt på å fryse i hjel. Like etter kom en ny melding hvor hun skrev at flere gråt fordi de var så kalde. Litt etter klokken 19 tikket ny melding inn. Gruppa hadde brutt leir og startet tilbake, forteller hun.

Hun sier Annas pappa, Pål, sendte melding fra Autsi og fortalte at de så barna oppe i lia ved 00.15-tiden, altså like etter midnatt.

– Men hun var ikke i bilen hos faren før ved 01-tiden. Men de kunne ikke kjøre hjem. De ventet fortsatt på flere som var på vei ned til veien. Det var tydelig at elevene var spredt over en lang avstand. Om elevene har vært i reell fare, er det vanskelig å si noe om, men de bakerste har vært langt unna der lærerne var, og de har nok følt seg alene. Derfor har de nok også vært veldig redd, sier hun.

– Anna ble så glad for signalene rektor Inger Persen ga gjennom Altaposten i går. Å bli tatt på alvor og ikke minst bli trodd er viktig, legger hun til.