– Fylkestinget har gjennom meldingen fra fylkesrådmannen vært innom Årøya-saken, men vi har ikke hatt noen formell behandling av det nye hurtigbåttilbudet, eller havneutbyggingen som må til på Kongshus og Mikkelsby. Jeg har samtidig hatt en god samtale med krF-representant Svein Iversen som har vært en del av Årøy-utvalget som skulle følge opp saken fra politisk side, forteller fylkesordfører Runar Sjåstad.

Er tilbake i utvalget

Altaposten har i flere artikler omtalt rotet rundt Årøya-sambandet. Sist i en artikkel hvor Iversen er sentral. Det  foreligger en protokolltilførsel fra fylkesutvalget i februar hvor Iversen trekker seg Årøy-utvalget. Begrunnelsen til Iversen var at da fylkesutvalget valgte å bruke hasteparagrafen for å sende havneutbyggingen på fastlandet og på Årøya ut på anbud, mente KrF-politikeren fra Alta at Årøya-utvalget ikke lengre hadde noen funksjon. De øvrige medlemmene, Raymond Robertsen (H) og Bente Haug (Ap), valgte å fortsette i utvalget.

Etter det omtale møtet i fylkesutvalget har Årøy-utvalget blitt omtalt med Svein Iversen både inne og ute.

– Jeg kan etter samtalen med  Svein bekrefte at han fortsatt er en del av utvalget. Det hører med at jeg på det sterkeste anmodet han om å bli værende i utvalget og gjøre en jobb fram til saken kommer opp i junimøtet i fylkestinget. Iversen, er med sin lokalkunnskap, svært viktig for at vi skal klare å lande gode transportløsninger for denne delen av Vest-Finnmark, klargjør Sjåstad.

Fylkesordføreren vedgår at både han og et bredt politisk flertatt er usikker på hvordan utfordringene rundt Årøya skal løses.

– Årøy-utvalget er satt ned nettopp for å forsikre oss om at vi tar alle advarsler og innspill alvorlig. Jeg er i så måte beroliget av at Svein Iversen fortsatt er med her.

Fylkesmannen grep inn

Alta-politikerne har vært kritisk til fylkeskommunens behandling og har påpekt at opplegget rundt det nye transporttilbudet ikke har blitt kontinuerlig og godt nok kvalitetssikret. Blant annet med gode planprosesser rundt den kommende havneutbyggingen. Nå viser det seg at også Fylkesmannen i Finnmark er skeptisk, og har lagt inn innsigelse på planarbeidet for havna på Mikkelsby. Fylkeskommunen håpet at de skulle slippe unna uten ny reguleringsplan, men det har "Statens mann" i Finnmark sagt nei til.

I en melding fra fylkesrådmannen til fylkestinget heter det: På bakgrunn av fylkesmannens innsigelse må det utsettes bygging av kaien på Mikkelsby til reguleringsplan er klar. Reguleringsplanen vil være klar tidligst september 2015. Dette vil medføre at en ferdigstillelse av kaianlegget på Mikkelsby trolig vil skje tidligst sommeren 2016. Anbudskonkurransen gjennomføres som planlagt, men justeres i henhold til utsettelse.

Ifølge fylkesrådmannen kan byggestart på Kongshus gjennomføres som planlagt. Det vil gjøres nye vurderinger på oppstart av Kongshus når anbudet er klart etter 15. april. Vurderingene sees i sammenheng med forsinket byggestart på Mikkelsby.