I forbindelse med tildelingen av midler til fylkets tre incestsentre oppsto det en veldig debatt i Altapostens spalter, med bakgrunn i at den halv million store potten ble fordelt slik at Norasenteret i Kirkenes fikk 300.000 kroner, Alta incestsenter 130.000 og Samisk krise- og incestsenter 70.000.

Økte rammene

Saken ble løftet inn for fylkestinget, og her leverte Rut Olsen (Kp) inn forslag om å øke potten med 200.000 – og fordele denne slik at Alta incestsenter fikk 170.000 ekstra og Samisk krise- og incestsenter 30.000 mer.

– Ære være alle fylkestingspolitikerne som ble med på dette, sier Olsen.

For et enstemmig fylkesting stilte seg nemlig bak forslaget. Dermed får de to sentrene i øst og vest like mye – 300.000 kroner.

– Jeg vil unnskylde mange av politikerne, for det har vært litt vanskelig å få med seg hva som er forskjellen på krisesenter og incestsenter. Alle kommuner har et krisesentertilbud, men vi har bare tre incestsenter i fylket vårt. Det ble litt surr i forkant, men når vi nå fikk dette oppklart var alle enige i at det i øst og det i vest burde likebehandles. Vi overstyrer samtidig ikke Hovedutvalget for kompetanse, vi bare øker rammene litt for å rette opp skjevheten, sier hun.

Roser alle

Olsen skryter til politikere fra borgerlig så vel som fra sosialistisk side:

– Alle politikerne ble med på dette, så selv om det var jeg som leverte inn forslaget må vi kunne si at dette er et fellesforslag fra alle sammen. Jeg er kjempeglad for dette, sier Olsen, som har hatt incestsentrene som en av sine hjertebarn:

– Jeg mener det er en stor tragedie når barn, enten det er i øst- eller i vestfylket, blir utsatt for incest. Vi politikere kan kanskje ikke gripe direkte inn, men vi kan reise oss opp og støtte de som faktisk kan gripe inn og som jobber daglig for å ta ondet ved rota. Det har vi nå gjort, og det er jeg glad for!