Debattleder Jarle Mjøen spurte denne fredagen om det er småpartiene som i realiteten har makta i Alta kommune, på bekostning av de store.

– Vi har opplevd at småpartiene har turnert på å være jokere i de forskjellige politiske saker. I visse saker har enkeltpersoner – utbrytere – snudd opp-ned på omfattende saker. Hele perioden har vært preget av uforutsigbare samarbeidskonstellasjoner, og flertallet har skiftet mellom borgerlig og sosialistisk side. Det gjør det vanskelig å vite hvem som egentlig sitter med makta, og det gjør det vanskelig å plassere ansvaret hos noen, sier Mjøen.

Debattlederen forteller at han blant annet ønsker svar på hvorvidt Høyre og Frp tror de kan stå løpet sammen etter valget. Partiene skilte i denne perioden lag etter at Høyre brøt ut av det blågrønne firepartssamarbeidet.

– Sett utenfra virker det som at dette bruddet kom etter en flørt mellom Ap og Høyre, krefter i begge parti ønsket å samarbeide i flere store saker, eksempelvis helse og avlastningsveien. Høyre sa uansett opp samarbeidsavtalen med de tre andre, så slo Ap kontra og soknet mot Venstre i stedet. Spørsmålet blir om Høyre har noen å samarbeide med etter valget. Vi vil også spørre om SV vil bli stemmekveg for Ap, slik de periodevis har vært før.

Mjøen får med seg Høyres ordførerkandidat Ivar Pettersen, Venstres Per Tore Bech Nygård og SVs Tommy Berg i studio.

Fredagsdebatten gikk direkte på Radio Alta og streames på altaposten.no. Debatten ser du i opptak i vinduet over.