Det er leder i Alta Venstre, Raymond Londal, som i et brev til helse- og omsorgsdepartementet ber om å få avklart hvorvidt helseminister Bent Høie har instruert Helse Nord til å omgå myndighetenes krav om utredning av ulike stedsalternativ i forhold til milliardinvesteringen i nytt sykehus i Hammerfest.

«Har helseministeren gitt Helse Nord eller Finnmarkshuset muntlige og/eller skriftlige styringssignaler om at nytt sykehusbygg i Vest-Finnmark ikke skal utredes andre steder enn i Hammerfest?», skriver Londal i brevet.

Overfor Altaposten har Venstre-lederen og forkjemperen for sykehus i Alta, tidligere sagt at for hver dag som går blir saken mer og alvorlig. Ingen vil svare på hvem som tar ansvaret for at regelverket, som både konkret og tydelig framkommer i «tidligfaseplanleggeren», brytes.

– Inntrykket Helse Nord har skapt er at det ikke finnes noe krav om å utrede alternative lokaliseringer, og at alle som påpeker dette ikke har satt seg inn i saken. Det Helse Nord ikke kan fri seg fra er at Riksrevisjonen på selvstendig grunnlag har sett at enkelte helseforetak er på kollisjonskurs med regelverket «tidligfaseplanleggeren». I sin sluttrapport fremmet Riksrevisjonen sterk kritikk på grunn av dette, sier Londal og legger til:

– Nå må vi få klarhet om Helse Nord er blitt instruert av helseministeren, noe som det har vært antydet fra flere hold, eller om foretaket handler helt på egen hånd. Har helseministeren instruert foretaket utenom de fastsatte og formelle prosedyrene for dette er det alvolrig. Vi hadde samme problemstilling rundt sykehusstrukturen i Møre og Romsdal hvor mange mener ministeren hadde kommet med lovstridig innblanding i helseforetakets ansvarsområde.

Londal trekker ingen konklusjon om det som har skjedd rundt planleggingen av nytt sykehus i Hammerfest.  Han håper helseministeren vil besvare spørsmålet Alta Venstre har sendt både klart og tydelig.

I brevet til departementet viser Londal til følgende bakgrunn for spørsmålet:

«Finnmarkssykehuset har sendt ut sitt høringsforslag på "Utviklingsplan mot 2030". På s. 93 skisseres kun ett lokaliseringsalternativ (Alternativ 2 A, Jansvannet).  Alternativ 3 viser kun til en "annen tomt". Riksrevisjonen kom i sin sluttrapport (dokument 3:11) i 2011 med kritikk til helseforetakene på hvordan lokaliseringsalternativer ble avklart og endelig lokalisering bestemt. Tidligfaseplanleggeren stiller krav til flere reelle lokaliseringsalternativer. All den tid Finnmarkssykehusets utviklingsplanen ikke synes å følge den pålagt tidligfaseplanlegger eller har tatt til seg Riksrevisjonens kritikk, er det naturlig å spørre helseministeren om helseforetaket har fått styringssignaler på ikke å vurdere reelle alternativer av et nytt sykehusbygg utenfor Hammerfest. »