I et brev til TV3 skriver sametingsråd Ann-Mari Thomassen at TV-kanalen har tråkket over streken. Bakgrunnen er en episode av Paradise Hotel:

– Her valgte man å bruke et gammelt samisk familiebilde for å illustrere hvordan to av deltakerne blir rangert nederst på rangstigen i programmet. Mange i det samiske samfunnet har reagert på denne bildebruken. Den bidrar til å bygge opp under gamle stereotypier, som med sitt alvorlige historiske bakteppe blir oppfattet som stigmatiserende for en hel folkegruppe, skriver Thomassen.

Bør beklage ordentlig

Hun legger ikke skjul på at hun mener TV3 og Paradise hotel har gått for langt:

– Det går en grense for hva som bør brukes i humoristiske sammenhenger, og vår oppfatning er at TV3 i denne redaksjonelle vurderingen har tråkket over streken, skriver hun.

«Beklagelsen» TV3 så langt har kommet med imponerer heller ikke sametingsrådet:

– Via media har vi registrert at TV3 har beklaget at noen føler seg støtt som følge av bildebruken. Vi mener imidlertid at saken er så alvorlig at kanalen må ta ordentlig avstand fra budskapet, og anmoder TV3 å komme med en offentlig beklagelse.

Vil hjelpe

Thomassen avslutter brevet med å tilby kanalen hjelp hva angår samisk humor:

– Sametingsrådet gjennomfører gjerne et møte med kanalen for å opprette dialog om humorgrep, samt samtaler om hvor grensene går for stigmatisering.

Sametingsråd Ann-Mari Thomassen. Foto: Kenneth Hætta