Konkursen i Samisk fotballforbund kan få rettslig etterspill. Udokumenterte uttak av forbundets bankkonto er anført som et mulig straffbart forhold i innberetningen til Indre Finnmark tingrett fra bostyrer Gisle Loso.

– Brudd på loven

Bostyrer konkluderer med at manglende innsendelse av årsoppgave til skatteoppkreveren i Kautokeino for lønns- og arbeidsgiveravgift er en mulig overtredelse av ligningsloven. Videre har forbundet opprettet egen skattetrekkskonto, men for 2012 er det ikke overført forskuddstrekk, noe som ifølge bostyrer må antas å være en overtredelse av skattebetalingsloven.

Spørsmålet om overtredelse av ligningsloven eller skattebetalingsloven mener styreleder Mikkel Isak Eira er feil, fordi det er utbetalt trenerlønn til et enkelpersonforetak med organisasjonsnummer.

– Dermed er det mottaker som skal oppgi beløp til skattemyndighetene, mener han.

Begjæringen om konkurs for Samisk fotballforbund ble begjært av Sametinget, som mener foreningen er skyldig å betale tilbake tilskudd på til sammen 347.000 kroner.

Indre Finnmark tingrett var for to uker siden samlet til skiftesamling, der bostyrer Loso la fram en midlertidig innberetning.

Kostbar treningskamp

De totale krav i boet er på rett i overkant av 560.000 kroner.

Turen til Toulouse i Frankrike og treningskampen der i fjor vår kostet alene 176.000 kroner, ifølge bostyres beretning. Her var styreleder Eira med og brukte forbundets Visa-kort:

  • Reise, overnatting: 80.500 kroner

  • Bruspenger 25 deltakere: 53.300 kroner

  • Belastning Visa-/debetkort: 42.500 kroner

– Når bostyrer skriver at det er gjort uttak av forbundets foliokonto, så stemmer ikke det. Det er kjøpt mat for 42.500 kroner med forbundets Visa-kort under fotballreisen til Toulouse med 25 deltakere. Her manglet vi underbilag, men det er ikke snakk om kontantuttak, som bostyrer skriver i innberetningen, sier Eira til Altaposten.

– En post i regnskapet heter «bruspenger» og er på drøyt 53.000 kroner, hva er det for noe?

– Vi var 25 stykker på reise i fire-fem dager, det som er benevnt som bruspenger er lommepengene som spillerne har fått, noen hundre kroner hver per dag på reise, som de kunne kjøpe seg mat og drikke for. Vi har kun hatt ett fellesmåltid hver dag, sier Eira.

Hjemmekontor

Bostyrer Loso mener videre at flere av kostnadene Eira fakturerte forbundet for i 2012 kan være omstøtelige, hvis kreditorene vil gå videre med saken:

  • 9.500 kroner i kontorleie

  • 25.000 kroner til bruk av pc, printer og telefon

– Det er ikke dokumentert leieavtale som viser at foreningen leide lokaler til sin virksomhet hos styreleder Eira. Likeså har tidligere styreleder ikke dokumentert utgifter i forbindelse med forbundets kostnader ved bruk av pc, printer, telefon og administrasjonskostnader, fastslår bostyrer.