Onsdag formiddag banket et enstemmig fylkesting fortau langs Amtmannsnesveien inn i «Handlingsprogrammet for fylkesveier 2016».

Dermed får fylkesrådmann Øystein Ruud og hans kolleger i oppdrag å utforske mulighetene for å etablere dette. Det er kjent at området har problematiske grunnforhold, der leire skaper trøbbel. Dermed ønsker fylkesrådmannen at det gjøres «større grunnundersøkelser» i forbindelse med forprosjektet.

Langdryg jobb

I forkant av gårsdagens vedtak har det vært jobbet tett fra flere hold for å løfte saken inn i handlingsprogrammet for fylkesveier. Både sittende politisk styre og Østre Alta Arbeiderlag har etter hva Altaposten forstår presset på for å få fortauet prioritet.

– Et årsmøtevedtak i Østre Alta arbeiderlag, der medlemmene fra Bukta og Amtmannsnes presset på, var bakgrunnen for vedtaket i går. Vi fikk først støtte fra gruppa i Hovedutvalget for samferdsel, deretter fra fylkestingsgruppa og nå har et enstemmig fylkesting stilt seg bak dette, sier Ronny Wilhelmsen (Ap) til Altaposten.

Ordfører Laila Davidsen (H) har også jobbet med saken i lang tid. Hun forteller at hovedutvalget for næring, drift og miljø også har gjort sitt, blant annet tok de et grep for et par uker siden:

– Da sendte hovedutvalget en skriftlig henvendelse til alle fylkestingsrepresentanter, med Amtmannsnesveien som tema. Som ordfører har jeg også jobbet med saken i lang tid og i flere runder. Men at saken ble løftet inn i Hovedutvalget for samferdsel var avgjørende for det som skjedde i fylkestinget i går, sier Davidsen.

Viktig

De to fylkestingsrepresentantene Davidsen og Wilhelmsen er enige i at fylkestinget har gitt et soleklart signal til fylkesadministrasjonen ved å enstemmig gå inn for forprosjektet:

– Det går ikke an for fylkestinget å gi et sterkere signal enn dette. Det har veldig mye å si for den videre behandlingen, sier Wilhelmsen.

– Et enstemmig fylkesting har sagt at dette skal påbegynnes i 2016. Fylkestinget viser at de mener alvor, og at de vil ha på plass et fortau her. Det er jeg selvfølgelig utrolig glad for. Det er min klare oppfatning at alle, både lokalbefolkningen, Alta-politikere og fylkespolitikere, mener at dette er viktig å få på plass, sier Davidsen, før hun legger til:

– Det er ekstra godt å se at et enstemmig fylkesting stiller seg bak dette, for det er ikke noen hemmelighet at Alta kommune har vært litt frustrerte over at gang- og sykkelveier langs fylkeskommunale veier er blitt stemoderlig behandlet. Alta kommune måtte nå sist gå inn med midler for å få etablert dette langs Skaialuftveien. Sånn sett er det både velkomment, men også på sin plass at fylket tar ansvar og sørger for å realisere denne, seir hun.