– Jeg har snarefanget ryper i tre områder i vinter. Rev, ravn og kråke tok sin del av fangsten, som så ofte før, sier Isak Th. Triumf.

Han hadde 100 snarer i området ved Lembejavri, 150 snarer i Gæeasjnkoski og 250 snarer i det tredje feltet, ved Buoggejohkka-Garjelårda. I rapporten han har sendt kommunen og Fefo står det at han har fanget totalt 75 ryper, som er innenfor den fastsatte kvoten for 2015.

Triumf har drevet snarefangst siden han var guttunge, og i år snarefanget han ryper i området Gorastatvuopmi, rundt tre mil nord for Kautokeino.

Reven største fiende

Triumf mener revebestanden i Kautokeino er for stor.

– Revene er den største faren for rypebestanden, slik jeg ser det. Den tar mye egg og kylllinger både på sensommeren og høsten. Jeg er kjent med at det er skuddpremie på rev i en rekke kommuner, men ikke i Kautokeino. Hvorfor det ikke er skuddpremie her, forstår jeg ikke helt, for kommunen er stor og det er mange som kunne ha tenkt seg å jakte rev hvis det var skuddpremie på den. Jeg vil foreslå at kommunen, fylkesmannen og Fefo deler på kostnadene til skuddpremie. Dette kunne man gjort som et forsøk over tre år. Jeg blir selv pensjonist om et års tid og jeg kan godt stille meg til rådighet for å jobbe med revefangsten, sier fangstmannen.

Ser bra ut for høsten

Han har tro på en god jaktsesong til høsten. Alle tegnene i naturen som han har observert under snarefangstperioden tyder på det.

– Det jeg særlig legger merke til er flokker på 10 til 12 ryper. Det betyr at det er ryper som holder seg noenlunde på samme sted og som ikke er på flukt. Dersom man oppdager flokker på eksempelvis 100 ryper, så betyr det at de har flokket seg fordi de er redde for ett eller annet. Veldig ofte er det slik at der man på vinteren ser store flokker, der er det sjeden ryper på høsten, rett og slett fordi de har flyktet. Nå håper jeg bare at rypekyllingene får fred, og at det blir en god klekking til sommeren. Rypa er i hvert fall på fjellet, og som jeg har sagt så er reven rypas største fiende, sier Triumf.

Fangstmannen har ellers registrert ekstra mye musespor i år.

– Musa er over alt og det er godt nytt for rypebestanden. Hvis det blir enda mer mus, så får reven litt å gjøre med musefangst og går etter mus i stedet for rypekyllinger. Av spor ute i naturen ellers under fangstperioden har jeg observert jerv, oter, mink og røyskatt, så det er ikke bare dobbeltløperne med blyhagl som truer rypa, fastslår fangstmannen til slutt.

– Må vurdere det igjen

Varaordfører i Kautokeino, Hans Isak Olsen fra Fastboendes liste, sier kommunen forsøkte å innføre skuddpremie på reven for en del år tilbake.

– Jeg husker ikke helt hva som var problemet, muligens var det finansieringen det strandet på. Men når reven etter hvert blir så overtallig i naturen at den trekker ned til bygda og spiser mat fra hundegårdene, da er det kanskje på tide å gjøre noe. Jeg har hørt om tilfeller der rev har smittet sykdom på hundene, og det er absolutt ikke bra, så tiden er nok moden for å diskutere innføring av skuddpremie, sier Olsen.

Han ber innstendig om at folk i bygda lar være å mate reven som trekker til husene.

– Vi snakker om et vilt dyr og den skal finne føde selv. Og vi bør absolutt gjøre noe med dette problemet når til og med snarefangerne rapporterer om reven som rypas største trussel, sier varaordføreren til slutt.

BØR BESKATTES: Den erfarne jegeren og fangstmannen mener det bør gis skuddpremie på reven.