En skoleklasse fra Alta videregående skole fant ikke veien da de skulle ned fra fjellet i natt.

– Elevene har vært så flinke. De hjalp hverandre og har tatt vare på hverandre. Noen av ungdommene hadde holdt varmen godt og var veldig godt rustet for fjelltur, men for noen var det veldig dramatisk, sier Alice Balto, mor til en av 16-åringene, noen timer etter den dramatiske nedturen fra Bæskades.

Det var etter at flere av elevene ikke fikk i gang primusene som skulle gi varme i teltene, at det til slutt ble så kaldt at lærerne valgte å avblåse overnattinga på Bæskades. Klassen pakket sammen og begynte å gå tilbake. Det var imidlertid tåke og de fant ikke veien. Temperaturen var ned mot 25 minusgrader på fjellet.

Skadet seg

– Var dere veldig redde for dem?

– Jeg kjenner det i dag, at jeg har vært veldig redd. Jeg var ikke redd for livene deres, men for at de ikke skulle ha det bra. Og så vet vi jo hva ungdommer har vært ute for på fjellet før. Men da læreren sa at «nå så de veien», da var jeg trygg, sier Balto.

To av elevene ble sendt til behandling. En hadde skadet skulderen sin i et fall, mens en annen hadde forfrosset en tå.

– Den første meldingen kom inn til oss klokken 22.40. Da tok ei mor til en gutt i følget kontakt. Gutten hadde like før kontaktet henne og fortalt at de hadde problemer, sier politibetjent ved operasjonssentralen i Vest-Finnmark politidistrikt, Stian Gustavson.

Lovet spennende tur

Balto hadde om morgenen lovet sønnen at klasseturen ville bli spennende. Da de var kommet vel hjem i natt, sa han til moren:

«Det hadde nu ikke trengt å bli riktig så spennende!»

– Da hadde han gått på ski i 11 timer, sier hun.

Hun vil absolutt betegne situasjonen som dramatisk.

– Vi ventet og ventet på politiet. Imens var det vi foreldre som organiserte. Det pågikk i flere timer, og flere frivillige kom med scooter og hjalp til. Det var veldig bra at de stilte opp, og kjørte frem og tilbake det siste stykket, forteller hun.

Hun forteller at ambulansepersonellet tok seg av elevene som hadde kommet seg ned og satt i bilene.

Beskjed ved 22-tiden

– Dere må komme og hente oss. Jentene gråter, de fryser sånn, sa kjæresten til sønnen min da hun ringte. Da hadde elevene fått opp teltene. Men flere fikk ikke primusen til å funke. Det var 25 minusgrader, sier hun.

Foreldrene kjørte til Midtstua i Autsi, der de forventet å kunne ta imot klassen.

– Så kom det plutselig beskjed fra elevene om at de hadde snudd. De fant ikke veien. Vi fikk panikk for dem. Det var veldig tøft å ikke kunne dra ut og se etter dem, sier hun.

– Da de ikke visste hvor de var, var vi veldig redde for dem. Ungene frøs veldig. Vi skulle ta imot dem på Midtstua, der det er mange hytter. Men klassen må ha vært fem kilometer lenger opp, forteller Pål Jensen, en annen forelder.

Ned på natta

Balto synes det var en god avgjørelse læreren tok om å gå ned. De første elevene kom ned ved midnatt.

– Det var veldig rart. De kom ned den bratteste fjellsida. Noen hadde hodelykter og vi så bare lyktene som hoppet nedover fjellsida, forteller hun.

– De som kom først var de som var i best form og hadde holdt varmen best. De siste kom ikke ned før klokka 02. Da hadde politiet også kommet, sier hun.

REDD FOR ELEVENE: – Det verste var at vi ikke kunne gjøre noe, sier Alice Balto etter at sønnen og medelevene ikke fant veien ned fra Beskades. Foto: Kita Eilertsen / Privat