– Utbyggingen i Alta har fått prosjektnavnet Alta nærsykehus, noe jeg mener er et godt navn. Utfordringen er at nærsykehus er blitt lansert av gruppen som utreder den nasjonale helse- og sykehusplanen som skal legges fram for politisk behandling i løpet av 2015. Her er det definert hvilke tilbud og tjenester et nærsykehus skal ha, men vi vet ikke om vi makter å oppfylle det i Alta, sier prosjektleder for utbyggingen av Alta nærsykehus, Aina Olsen.

Akuttilbud

  • Sykehusstruktur og helsetilbud i Alta og Finnmark er også tema under Fredagsdebatten på Radio Alta, som du også kan følge på nett-TV via altaposten.no fra kl. 10.00. Her møtes Olav Gunnar Ballo, Frank Bakke-Jensen og ordfører Laila Davidsen til debatt.

I Finnmark har både Kirkenes og Hammerfest status som lokalsykehus. I den nasjonale helse- og sykehusplanen har utredningsgruppen, med støtte fra helseminister Bent Høie, sagt at lokalsykehus med et pasientgrunnlag under 60.000 ikke får ha akuttkirurgi. Her blir det kun akuttilbud som inkluderer indremedisin. Høie har imidlertid lovet å opprettholde akuttkirurgi både ved Hammerfest og Kirkenes sykehus, selv om pasientgrunnlaget kun er rundt halvparten av den foreslått grensen.

– Kommunestyret i Alta har bedt om at alle tre sykehus i Finnmark får betegnelsen sykehus, og at lokalsykehus og nærsykehus som begrep kuttes, påpeker Alta-rådmann Bjørn-Atle Hansen.

Han er også medlem i gruppen som helseministeren har satt ned for å arbeide fram en nasjonal sykehusplan. I dette arbeidet har Hansen vært med å foreslå en ny type sykehus; nærsykehusene som kun skal ha akutt indremedisin. For Alta betyr det uansett et betydelig styrket akuttilbud basert på nye spesialiststillinger innen indremedisin.

– Nærsykehus er definert med blant annet akuttilbud innen indremedisin, og det er klart veldig positivt for Alta, påpeker Hansen.

Usikkerhet om akuttilbud

Prosjektleder Aina Olsen er imidlertid svært vag i sine svar på om det nye Alta nærsykehus vil ha indremedisinsk akuttilbud når dørene åpner i 2017.

– Jeg forholder meg til de vedtak som er gjort av Helse Nord om tilbud, og hvilket omfang de nye tjenestene skal ha. Det er fortsatt en del som er uavklart, sier Olsen.

Det som er klart er at Alta nærsykehus vil få betydelig utvidet tilbud med oppbygging av en rekke legespesialiteter. I tillegg blir det et moderne billeddiagnosesenter med MR, konvensjonelt røntgen, ultralyd billeddiagnostikk og høyst sannsynlig CT. Det siste bygges det for, men først ved årsskiftet 2015/16 tas det stilling til om CT-maskinen skal installeres i denne omgang.

43 sykehussenger

Sengepostene på Alta nærsykehus blir i finnmarksmålestokk relativt store. Totalt blir det 43 senger under sykehusets ledelse. Av disse er 23 knyttet opp til psykisk helse hvorav åtte er forbeholdt rusbehandling. Det vil i tillegg bli et avansert avrusningstilbud som omfatter to senger. På den somatiske siden blir det en medisinsk sengepost med 20 senger, men her vil seks av disse bli finansiert av Alta kommune.

– Det er satt av 267 millioner kroner. Nå blir det videre arbeidet å se om dette holder i forhold til de tilbud som er vedtatt bygd opp og som skal inn, påpeker Aina Olsen.

Flere kilder Altaposten har vært i kontakt med sier at endelig prislapp kommer til å bli betydelig høyere enn avsatt budsjettramme. Totalt skal det bygges rundt 5000 kvm. nybygg og 1000 kvm. bygges om. Til sammenligning er rammene for den kommende utbyggingen av Alta vgs med 6200 kvm nybygg, samt noe ombygging, på 400 millioner kroner.

Alta eller Hammerfest?

Venstre-leder Raymond Londal tror det blir sykehus i Alta.

– Jeg tar forbehold om at Helse Nord ser hvor galt det vil være å investere 2,5 milliarder i et nytt sykehusbygg i Hammerfest, og heller satser på å renovere dagens bygg og dimensjonere det for at mange av dagens pasienter i framtiden blir behandlet i Alta. Med det forbeholdet er min analyse at det bare er snakk om tid før Alta har et godt sykehustilbud, sier Londal.

Sykehusforkjemperen var tidligere denne måneden selv med å gi Finnmarkssykehuset et tydelig råd om å nedskalere utbyggingen i Hammerfest i forhold til tidligere planer. I stedet ba et enstemmig kommunestyre om at det ble satset  på nye sykehustjenester i Alta. Anbefalingen var å vri ressurser fra Hammerfest til Alta.

– Skal Alta-regionen få et helsetilbud som er på linje med byer ellers i landet på samme størrelse, må både politikere og innbyggere fortsette kampen. Vi er kommet et lite stykke på vei, men det gjenstår fortsatt mye før vi er i mål, slår Londal fast.