Altaposten sitter imidlertid på en e-post fra fylkeskommunen til Finnmarkshallen hvor de begrunner termineringen av leiekontrakten med Finnmarkshallen med at de har mottatt svar fra ESA. Her slås det fast at et investeringstilskudd ikke kan ytes i samsvar med EØS-avtalens regler om statsstøtte.

– Det er svært bekymringsfullt dersom det er miljø i fylkeskommunen som aktivt jobber mot politiske vedtak, slik det kan synes her. Når en underskrevet kontrakt gjøres ugyldig, med en begrunnelse som ikke synes  å være korrekt, er det betenkelig, mener varaordfører Ronny Berg (Frp) til Altaposten.

Han håper nå at det gjøres politiske grep for at hallutbyggingen kommer tilbake på sporet, til glede for brukerne. Samtidig gir Berg uttrykk for at saken bør få konsekvenser for «noen».

– Når fylkeskommunen går ut med informasjon bør den være hundre prosent korrekt. Her er det ikke samsvar mellom hva fylkeskommunen nå sier, og begrunnelsen for å terminere kontrakten med Finnmarkshallen, konkluderer Berg.

Ingen selvkritikk

Fylkesordfører Runar Sjåstad vedgår at redegjørelsen fra fylkesrådmann Øystein Ruud, som ligger ute på fylkeskommunens hjemmeside, kan synes misvisende sett ut fra e-posten som er sendt fra fylkeskommunen 24. februar. Han vil likevel ikke konkludere før han har fått snakket med fylkesrådmannen som er på ferie.

Assisterende fylkesrådmann Ann-Cathrine Larsen avviser at redegjørelsen til fylkeskommunen er feil, eller at det er gitt misvisende opplysninger. Hvorfor fylkeskommunen har terminert kontrakten med Finnmarkshallen med begrunnelse i ESAs vurdering, sier assisterende fylkesrådmann ingenting om, men hevder det er samsvar mellom  e-posten fra eiendomssjefen og redegjørelsen fra fylkesrådmannen på nettsidene.

– Når det gjelder kontakten inn mot ESA er forholdene slik at NHD kontaktet ESA etter forespørsel fra FFKs eksterne advokat for å få avklart tolkningsspørsmål vedr EØS-regelverket. Saken i Altaposten 28 februar med uttalelser fra informasjonssjef i ESA, Andreas K. Pihl, underbygger dette, skriver Larsen.

Hun hevder at fylkeskommunens politiske ledelse er holdt orientert hele veien, både muntlig og gjennom e-post.

Usikkerhet rundt spleiselag

Altaposten kunne sist uke fortelle at overvåkningsorganet ESA var trukket inn i saken rundt utbyggingen av Finnmarkshallen. Finnmark fylkeskommune leier Finnmarkshallen for skolebruk. Blant annet er det meste av kroppsøvingsaktivitet lagt til hallen. Fylkespolitikerne har vedtatt å bygge ut Alta videregående skole, men har i byggeprosessen valgt å skrinlegge planene om en egen hall til en estimert kostnad på over 100 millioner kroner. I stedet ønsker fylkeskommunen å delta i et spleiselag med Alta kommune og Finnmarkshallen der hallen bygges ut med spilleflate for innendørsidrett, nye garderober, andre undervisningslokaler og kontorer. Utbyggingen har en pris på 111 millioner kroner, og fylkeskommunen skal inn med et investeringstilskudd på 35 millioner kroner og en langsiktig leieavtale som inkluderer drift av lokalene.

24. februar ble imidlertid leiekontrakten som var underskrevet av begge parter terminert av Finnmark fylkeskommune. Begrunnelsen var at EØS-reglene kunne være brutt, og at støtten til prosjektet kunne betraktes som ulovlig statsstøtte. Leiekontrakten er avgjørende for at den planlagte utbyggingen skal  kunne realiseres. Det samme er inveseringssttøtten fra fylkeskommunen som det også stilles spørsmål ved.

Redegjørelse

På fylkeskommunens hjemmeside ble det fredag 28. februar lagt ut en redegjørelse fra fylkesrådmann Øystein Ruud der det slås fast at fylkeskommunen ikke kjenner seg igjen i oppslag i Altaposten. Her heter det at ESA ikke har vært forespurt.

«Fylkeskommunens advokater har i denne prosessen innhentet synspunkter fra blant annet Næringsdepartementet. I den sammenheng hadde Næringsdepartementet en uformell e-postutveksling med statsstøtteeksperter i ESA om hvordan reglene knyttet til utbygging av idrettshaller generelt skal forstås. I denne henvendelsen ble ikke Finnmarkshallen eller Finnmark nevnt. ESA har således ikke blitt forespurt om å vurdere den konkrete saken, eller fattet noe vedtak som berører Finnmarkshallen. Sannsynligvis har ikke ESA engang hørt om saken før Altaposten kom med sine oppslag.», skriver Ruud i redegjørelsen.

E-posten fra 24. februar, altstå fire dager før redegjørelsen, fra fylkeskommunens eiendomsavdeling til Finnmarkshallen og Alta kommune sier det stikk motsatte. Den er undertegnet leder av eiendomsavdelingen Eirin Tapio. Vi gjengir eposten i sin helhet:

«Finnmark fylkeskommune kaller med dette tilbake tilsendt leieavtale av 19. februar 2015. Finnmark fylkeskommune har mottatt svar fra ESA hvor investeringstilskuddet ikke kan ytes i samsvar med EØS-avtalens regler om statsstøtte som opprinnelig forutsatt. Finnmarkshallens driftsselskap (FHD) informeres med dette å avvente signatur av leieavtale før forholdet rundt statsstøtte er avklart. I alle tilfelle anser ikke Finnmark fylkeskommune seg bundet av leieavtale som signeres etter at denne e-post er mottatt av FHD. Finnmark fylkeskommune vil holde FHD informert om den nærmere prosess. ESAs redegjørelse følger nedenfor.»

ESA krystallklar

Til tross for at ESA er krystallklar på at de aldri har vurdert Finnmarkshallen opp mot EØS-regelverket, har fylkeskommunen terminert en leiekontrakt med begrunnelse i ESAs vurdering.

– Vi kan ikke svare for fylkeskommunens vurderinger og handlemåte her, eller hvordan fylkeskommunen har ordlagt seg, sier informasjonssjef Andreas K. Pihl i ESA til Altaposten.

Han forteller at ESA etter forspørsel fra næringsdepartementet har gitt en tolkning av  en spesifikk bestemmelse i statsstøtteregelverket.

– Spørsmålet kom, som det framkommer av dokumentasjonen,  i en generell og anonymisert form og inneholdt ingen informasjon om at dette gjaldt Finnmarkshallen. Vårt svar er like generelt – det er utelukkende en faglig vurdering av hvordan regelverket skal forstås, ikke en beslutning i en konkret sak, skriver Pihl i en epost til Altaposten.

Har kostet mye

Altaposten har dokumentasjon på at fylkeskommunen har igangsatt et omfattende utredningsarbeid for å kartlegge hvorvidt Finnmarkshallen, ved sitt driftsselskap og gjennom offentlig støtte, har skaffet seg konkurransemessig fordeler som rammes av regelverket til EU og EØS. Det er brukt eksterne advokater i dette arbeidet, men Altaposten har ikke oversikt over de fastslåtte kostnadene.