Marianne Tønnesen i Statistisk sentralbyrå innrømmer overfor Altaposten at uroen i oljebransjen er et stort usikkerhetsparameter med tanke på å fremskrive folketallet i byer som Hammerfest.

– Ja, det er helt klart en stor kilde til usikkerhet. Vi tar kun høyde for tre faktorer, som er antall fødte, antall døde og innflytting/utflytting, samtidig som vi ser på hvordan utviklingen har vært de siste årene, kommenterer statistikeren.

Alta og Hammerfest i front

Det var under NHO-konferansen i Alta fredag at Tønnesen la frem folketallskremskrivning frem mot 2040 som viser at folketallsutviklingen i Finnmark vil øke med 11 prosent. I Alta vil den øke med 18 prosent, mens Hammerfest kan komme opp i 32 prosent økning, dersom grafen følger samme mønster som til nå.

– Men som sagt her er det mange ting som kan skje både nasjonalt og lokalt som vi ikke kan vite om, sier Tønnesen til Altaposten.

Alta runder 20.000

Alta vil komme opp i 20.000 mente SSB-statistikeren, som også sa at Hammerfest vil runde 11.000 i 2018 ifølge folketallsfremskrivningene. I Hasvik forventes det også vekst. Mens Hammerfest har økt jevnt de siste årene, har Alta ventet lenge på å nå 20.000. Siste kvartal 2014 gikk Alta ned, mens nå er kommunen på tur opp igjen. Nå er det 19.956 innbyggere i Alta.

Mange utlendinger til Finnmark

Under konferansen på Scandic pekte Tønnesen på at det er veldig høy innflytting fra utlandet til Finnmark, sammenlignet med resten av landet.

– Men siden det samtidig er mange som flytter fra Finnmark og sørover i landet, vil ikke nettoinnflyttingen og dermed veksten fremover øke noe særlig.

– Ikke noe konkursbo

Tønnesen tok frem plansjer som viste at det for mange av finnmarkskommunene vil gro godt fremover, og hun hadde ingen tro på at distriktene ville bli avfolket.

Under spørsmålsrunden etterpå, kom fylkesvaraordfører Bente Haug, med noen trøstende ord til de som måtte føle seg nedtrykt på vegne av sin kommune, eller fylket som helhet.

– Finnmark er ikke et konkursbo, og vi må ikke la sentrale trender gjøre oss triste og nedfor. Vi vet selv hva vi har og hva som skal til for å skape verdier her oppe.

Ascella-bergenserne

Her kom også rogalending Tore Ulstein finnmarkingene til unnsetning, og sa at vi kunne kompensere manlgende sentraliseringsgevinster, ved å bruke bredden i kompetansen som finnes i nord.

Øystein Berge i konsulentselskapet COWI sa under sitt foredrag at Alta og Hammerfest hadde muligheter for sentraliseringsgevinster, og han trakk frem bergenserne som flyttet til Alta nylig for å jobbe i Ascella var et stjerneeksempel på folk Finnmark kan og bør tiltrekke seg i fremtiden.

– Dette er veien å gå for Alta. Får vi flere av disse vil verdiskapingen skyte i været, mente Berge.

JOBBER MED TALLENE: Marianne Tønnessen i Statistiskm sentralbyrå under NHO-konferansen i Alta i dag. Foto: Hanne Larsen