Under NHO-konferansen i Alta var Marianne Tønnessen fra Statistisk sentralbyrå en av foredragsholderne. Hun kunne humoristisk konstatere at menn haler innpå kvinner når det gjelder levealder, og sa til latter fra salen at "menn har sluttet å røyke, og begynt med intervalltrening i stedet".

Hjerte- og karsykdommer

Ikke overraskende viste SSBs tallmateriale noe alle i Finnmark vet, at vi lever kortest av alle i hele Norge. Overfor Altaposten sa Tønnessen at det ikke nødvendigvis bare har sammenheng med røyking.

– Når det gjelder levealder, så har det mye med hjerte- og karsykdommer å gjøre, samtidig vet vi at utdanningsnivået i befolkningen har mye å si for levealderen.

Bytrend i Alta?

– Ettersom flere flytter inn til byer som Alta og Hammerfest, tror du at sentraliseringstendensen med høyere utdanning, mer fokus på trening og kosthold, også kan bidra til å snu den negative trenden for Finnmark på levealderstatistikken?

– Dette blir synsing, men det tror jeg. Det er ikke sikkert at Finnmark vil nå igjen resten av landet, men at levealderen på sikt kan øke, ja det tror jeg, svarer Tønnessen.