Årets utgave av det tradisjonsrike Finnmarksløpet har fått VM-status. Hva passer vel da bedre enn at VM-kongen fra 1966, Alta-fødte Bjørn Wirkola, åpner hunderacet lørdag formiddag?

Lørdag formiddag går startskuddet for den 35. utgaven av Finnmarksløpet. Årets løp har VM-status, og arrangøren ønsker å markere at det for første gang arrangeres et offisielt verdensmesterskap i Finnmark. Valget falt naturlig nok på byens egen VM-konge, stilhopperen Bjørn Wirkola.

– Det blir stor stas å være med på å åpne det første offisielle verdensmesterskapet i Finnmark, sier mannen som i 1966 vant to gull under VM i Holmenkollen.

71-åringen røper at det knytter seg en viss spenning til oppgaven som venter lørdag:

– Jeg må nok innrømme at jeg har minimal kunnskap om sledehundkjøring, og jeg er usikker på hva som venter meg. Men jeg har jo gjort verre ting enn å sitte på en slede, så det skal nok gå bra, sier mannen som hadde verdens lengste skihopp hele tre ganger på 1960-tallet.

Wirkola er også kjent for å ha vunnet den tysk-østerrikske hoppuken tre ganger på rad. Den bedriften er han fortsatt alene om.

Finnmarksløpet starter i Alta sentrum og kjøres sørover langs Altaelva til det kjente Ishotellet i Sorrisniva hvor det er restart før de 137 hundekjørerne og nærmere 1500 hundene fyker opp på vidda for å kjempe mot hverandre og naturkreftene.

– Jeg har jo som mange andre sett de flotte bildene fra løpet på NRK og er veldig stolt over å kunne si at dette er fra mitt hjemfylke, sier Wirkola. (©NTB)